Julija Navaljna upozorava na spremnost Putina da udari u Evropi: Udovica ruskog opozicionara za nemački medij 1Foto: EPA-EFE

Udovica ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog rekla je da „niko ne zna“ šta može da očekuje od ruskog predsednika Vladimira Putina i upozorila da bi revanšistički lider Kremlja mogao da upotrebi nuklearno oružje ako oseti potrebu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Julija Navaljna, koja je obećala da će održavati pritisak na Putina nakon smrti njenog supruga u ruskom zatvoru u februaru, na pitanje novinske agencije DPA – smatra li da će ruski lider odustati od upotrebe nuklearnog oružja – odgovorila je da „mi ne znamo šta možemo očekivati od njega (Putina)“.

„Verovatno bi to uradio“, ocenila je.

Navaljna je nedavne špijunske skandale i hapšenja u Nemačkoj i Poljskoj iskoristila da argumentuje stav kako Putin godinama vodi rat u srcu Evrope.

„Putin nije tek počeo“, rekla je ona. „On sve vreme to radi.“

Aleksej Navaljni (47) umro je 16. februara pod nejasnim okolnostima u zatvoru na Arktiku u kojem je služio 19-godišnju kaznu zbog ekstremizma i drugih optužbi koje se smatraju politički motivisanim.

Njegovu smrt Navaljna i njegove pristalice nazivaju ubistvom uprkos zvaničnoj smrtovnici u kojoj se navodi da je Navaljni umro prirodnom smrću.

Američki predsednik Džozef Bajden i drugi čelnici Zapada optužili su Moskvu da je ubila svog najčešćeg domaćeg kritičara, koji je preživio višestruka trovanja za koja je okrivio Putina.

Istražitelji u ruskoj Jamalskonenečkom autonomnom okrugu su 9. aprila produžili rok preliminarne istrage o smrti Navaljnog do najmanje 20. aprila.

Navaljni je pre četiri godine počeo pisati memoare koji će se naći u prodaji kasnije ove godine. Izdavač Alfred A. Knopf navodi da je to Navaljnijevo „poslednje pismo svetu“.

Međutim, njegova supruga Julija, koja sa njihovom decom živi u egzilu, poziva sveet da povuče priznanje Putina kao „legitimnog“ predsednika Rusije i obećala je da će nastaviti s naporima da ga svrgne.

Putin je proglašen pobednikom predsedničkih izbora sa 87 posto glasova i tako započeo svoj peti mandat. Ruske vlasti su iz trke diskvalifikovali njegovog jedinog ozbiljnog protivkandidata.

Pozivajući se na nepredvidivost ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Navaljna ocenjuje da je nemoguće znati gde bi Putin mogao sledeće da udari.

„On plaši ljude, drži ih u strahu. Niko ne zna šta će Putin sledeće uraditi“, ističe ona.

Julija Navaljna smatra da će se rusko protivljenje ratu povećati ako, kako neki sumnjaju, Putin priprema novi talas mobilizacije za rat u Ukrajini.

„Mnogo je antiratnih aktivista i aktivista protiv Putina“, istakla je u razgovoru za agenciju DPA. „Oni trebaju čuti podršku Zapada.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst