Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će sutra na razgovore pozvati ambasadore zemalja Saveta bezbednosti UN koji su glasali za punopravno članstvo Palestinaca u UN.

„Ambasadori Francuske, Japana, Južne Koreje, Malte, Slovačke i Ekvadora biće pozvani sutra i biće im upućena jaka protestna nota“, saopštilo je ministarstvo na platformi Iks (X).

Nacrt rezolucije koji je predstavio Alžir i koji „preporučuje Generalnoj skupštini da država Palestina bude primljena u članstvo UN“, dobio je u četvrtak 12 glasova za, jedan protiv i dva uzdržana.

Prijem jedne zemlje u UN treba prvo da dobije pozitivnu preporuku Saveta bezbednosti (najmanje devet od 15 glasova, i bez veta neke stalne članice) i zatim da bude odobren u Generalnoj skupštini UN sa dvotrećinskom većinom.

SAD su, tokom glasanja u Savetu bezbednosti UN, stavile veto na rezoluciju o punopravnom članstvu Palestine u UN. To je izazvalo nezadovoljstvo palestinskog predsednika Mahmuda Abasa koji je danas rekao da će preispitati odnose sa Vašingtonom.

Originalni tekst