MINISTRI spoljnih poslova EU prvi put su imali „značajnu“ diskusiju o sankcionisanju Izraela ako ne bude poštovao međunarodno humanitarno pravo, izjavio je irski ministar spoljnih poslova Mišel Martin.

ИРСКИ МИНИСТАР: Шефови дипломатија ЕУ разматрали увођење санкција Израелу

Foto AP

On je, nakon sastanka Saveta za spoljne poslove održanog u ponedeljak, rekao da je prvi put na sastanku EU, na pravi način, video značajnu diskusiju o sankcijama, piše Politiko.

– Postojao je veoma jasan konsenzus o potrebi da se podrže međunarodne humanitarne pravne institucije – dodao je Martin.

Prema njegovim rečima, na sastanku je razgovarano o naredbama Međunarodnog suda pravde, sa „veoma jasnim stavovima da Izrael treba da se pridržava tih privremenih naredbi, da otvori granični prelaz sa Rafom i prekine svoje vojne operacije u Rafi“.

– Jedan od zaključaka je bio da se sazove sastanak Saveta EU-Izrael da bismo izrazili našu ozbiljnu zabrinutost i da bismo tražili od Izraela odgovor u vezi sa poštovanjem naredbi suda – istakao je Martin.

Međunarodni sud pravde presudio je u petak da Izrael mora odmah da zaustavi svoju ofanzivu u Rafi, na jugu Pojasa Gaze i da otvori granični prelaz Rafa kako bi humanitarna pomoć mogla da bude dopremana u palestinsku enklavu.

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDER: Let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

ZAHAROVA ZAPRETILA: Zažalićete

RUSIJA će analizirati ograničenja koja je Poljska uvela na kretanje ruskih diplomata na njenoj teritoriji i preduzeti uzvratne mere, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

27. 05. 2024. u 18:27

Originalni tekst