Palestinski islamistički Hamas je objavio kopiju predloga o primirju i oslobađanju talaca za koji je ta ekstremistička organizacija prihvatila u ponedeljak uveče.

Dokument koji su predložili Katar i Egipat ima za cilj okončanje sedmomesečnog rata u Gazi, javlja agencija Asošiejted pres. Ostaje, međutim, nejasno da li će Izrael pristati na te uslove.

Predlog uključuje fazno oslobađanje izraelskih talaca zatočenih u Gazi uz postepeno povlačenje izraelskih vojnika iz čitave enklave koje se završava „održivim zatišjem“ ili „stalnim prekidom vojnih i neprijateljskih operacija“.

Izrael je ranije rekao da neće pristati ni na potpuno povlačenje svojih snaga, ni na stalan prekid vatre u okviru sporazuma o oslobađanju talaca.

U prvoj fazi od 42 dana primirja delimično bi se povukle izraelske snage iz Pojasa Gaze i oslobodilo 33 talaca zatočenih na palestinskoj teritoriji, uključujući preostale izraelske žene – i civile i vojnike, te decu, stare i bolesne osobe.

Trideset palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora bi se pustilo u zamenu za svakog izraelskog civilnog taoca i 50 za svaku ženu vojnika.

Palestincima koji su raseljeni u Gazi bi se dozvolilo da se vrate u kvartove gde su živeli.

Strane bi potom pregovarale o uslovima naredne faze u kojoj bi bili pušteni preostali izraelski civili – muškarci i vojnici, a izraelske snage bi se povukle iz preostalog dela Gaze.

Uslov za tu fazu bilo bi postizanje „održivog zatišja“.

Konačna faza bi uključila razmenu tela zatvorenika umrlih u zatočeništvu i početak plana obnove za enklavu koja bi trajala tri do pet godina „pod nadzorom mnogih zemalja i organizacija uključujuči Egipat, Katar i UN“.

Post Views: 19

Originalni tekst