Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je danas na hitan prekid rata Izraela i Hamasa, povratak talaca i povećanje humanitarne pomoći opkoljenoj palestinskoj teritoriji.

„Ponavljam svoj apel, poziv sveta na hitan prekid vatre, bezuslovno oslobađanje svih talaca i hitno povećanje humanitarne pomoći. Ali prekid vatre će biti samo početak. Biće to dug put od razaranja i trauma ovog rata“, rekao je Gutereš u video obraćanju na međunarodnoj konferenciji donatora u Kuvajtu, preneo je Frans pres.

Predsednik SAD Džozef Bajden ocenio je sinoć da bi prekid vatre u ratu u Gazi bio moguć već sutra, ako bi Hamas oslobodio 128 talaca, koje krije na svojoj teritoriji posle napada na jug Izraela 7.oktobra.

„Bilo bi prekida vatre sutra, ako bi Hamas oslobodio taoce“, rekao je Bajden na skupu za prikupljanje sredstava za svoju kampanju kraj Sijetla, pošto je izbegavao tu temu tokom tri slična događaja u petak.

„Izrael kaže da zavisi od Hamasa, ako žele to da učine, mogli bismo to okončati već sutra. I prekid vatre bi sutra počeo“, rekao je američki predsednik.

On je u sredu upozorio Izrael da će Amerika prestati da ga snabdeva artiljerijskim granatama i drugim oružjem, ako izraelske snage napadnu grad Rafu na jugu Gaze, zbog zabrinutosti za civilne žrtve prouzrokovane upotrebom američkih bombi, podsećaju izraelski mediji.

Najnoviji indirektni pregovori Izraela i Hamasa o sporazumu za zaustvaljenje borbi u Gazi i oslobađanju talaca su prekinuti bez uočivlljivog napretka ove nedelje.

Post Views: 19

Originalni tekst