Gej-Fantasy protiv originalnog japanskog

IgaBiva

Prethodne nedelje najgledaniji film u Velikoj Britaniji bio je tamošnji fantasy All of Us Strangers, s zarađenih 1,48 miliona dolara u premijernoj nedelji prikazivanja.

Film je zasnovan na romanu „Strangers“ objavljenom 1987. godine, a čiji je autor Taichu Yamada. Ovo je druga ekranizacija tog romana, nakon one japanske, s horor prizvukom – Ijin-tachi to no natsu iz 1988. godine.

Ovaj put, u All of Us Strangers mnogo veća pažnja posvećena je romantičnim, a na horor trenucima, s akcentom na homo-odnos (!?!) što je potpuno drugačije nego u japanskoj verziji

Usamljenog londonskog scenariste Adama „startuje“ njegov pijani komšija Hari, koga on odbija. Posećuje svoju nenaseljenu kuću iz detinjstva i pronalazi svoje roditelje, iako su poginuli u saobraćajnoj nesreći kada je imao dvanaest godina, pre 30 godina. Vrativši se u svoj stan, on uzvraća Harryjev interes i imaju seks. Adam se ispoveda svojoj majci da je gej, koja ga prihvata, ali reaguje zabrinuto. Ponovo ima seks sa Harijem, a onda Hari opisuje svoja osećanja udaljenosti od svoje porodice. To je samo početak neobičnih događaja, u kojima će se smenjivati snovi i java…

Reditelj ovog ostvarenja, proglašenog za najbolji film nezavisne produkcije 2023. godine u Velikoj Britaniji, jeste Andrew Haigh (Lean on PeteLean on Pete, za „Oskar“ nominovani 45 Years…)

Glavne uloge u filmu tumače ​Andrew ScottPaul MescalJamie Bell i Claire Foy.

Originalni tekst