Evropska unija (EU) pozvala je rukovodstvo Republike Srpske (RS) da obustavi inicijative za usvajanje zakona koji bi narušlili ustavni poredak Bosne i Hercegovine (BiH) i ugrozili njen evropski put.

U danas objavljenom saopštenju EU je upozorila da Skupština Republike Srpske raspravlja o usvajanju zakonodavnih inicijativa koje bi narušile ustavni poredak BiH,  funkcionalnost njenih institucija i osnovne slobode i bile u suprotnosti sa obavezama BiH na njenom putu ka EU.

Očekujemo da rukovodstvo entiteta obustavi ove zakonodavne inicijative, uključujući pre svega nacrte zakona o izborima, referendumu, imunitetu i „stranim agentima“, dodaje se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

EU naglašava da se moraju poštovati suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak, uključujući odluke Ustavnog suda i međunarodni identitet BiH i dodaje da će svaka akcija protiv ovih principa izazvati ozbiljne posledice.

Nakon prošlomesečne odluke Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora, EU očekuje da BiH, uključujući entitet Republika Srpska, napravi korake napred umesto da preduzima akcije koje su u suprotnosti sa njenim evropskim putem.

Odluka Evropskog saveta je dokazala da dijalog umesto eskalacije daje rezultate. Pozivamo sve lidere u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obaveze i očekivanja građana i da se vrate za pregovarački sto za dobrobit ljudi u zemlji i njene budućnosti u EU, navodi se u saopštenju.

Post Views: 12

Originalni tekst