Sve je počelo 2018. godine kada su Aleksandar Abdukarimov, Aršak Galumjan i Oleksandr Špak spojili svoja iskustva baleta iz Staatsballett Berlina. Tokom šest dinamičnih godina, sarađujući sa baletskim kućama i umetnicima širom sveta, učestvovali su u mnogim uzbudljivim projektima. Tokom 2023. godine predstavili su sopstveni baletski ansambl pod nazivom Berlin Ballet Company i postavili sebi izazov i cilj da granice klasičnog baleta pomere izvan uobičajenog. 

Jedna od ideja bila je da se niz baletskih pokreta odvija usred publike, i da visoku umetnost izvedu iz etabliranih pozorišta pred sve ljude koji su otvoreni za novo i za neobično.

Berlin Ballet Company video https://www.instagram.com/p/C5l1BPHC3RR/

A onda su upoznali Marka Nastića i sledeći korak u ovoj uzbudljivoj pustolovini je počeo sudarom dva kontrastna sveta – klasičnog baleta i pulsirajuće atmosfere noćnog kluba.

Dva koreografa, Aršak Galumjan i Aleksandar Abdukarimov, krenuli su u ovu umetničku avanturu sa velikom radoznalošću i entuzijazmom. Prvi put su odlučili da pokušaju ovakvu mešavinu stilova i, štaviše, bili su spremni da menjaju sigurnost pozornice za stapanje sa masom, a posebno ih je u svemu tome inspirisao talenat i želja za eksperimentisanjem di-džeja Marka Nastića.

Berlin Ballet Company i Marko Nastić – proba u Berlinu video  Login • Instagram

Za svetsku premijeru baletske tehno odiseje „Sirenin klub“ tražili su savršeno mesto, mesto gde se balet obično ne izvodi, i mesto na kojem mogućnosti tehnike plesa mogu da istražuju do krajnjih granica, kako bi otkrili nove aspekte ove umetnosti.

„Za nas, Dorćol Platz ima poseban značaj, jer simbolizuje našu umetničku viziju: Mesto bujne supkulture gde najrazličitiji ljudi mogu da se sastanu i slobodno izražavaju svoju kreativnost. Posebno kao Berlineri, osećamo da smo veoma povezani sa ovim mestom, a njegova vibrirajuća energija i nekonvencionalnost ključni su faktor i naše umetničke kuće. Iz tog razloga, sa zadovoljstvom ćemo ovu produkciju predstaviti i u Berlinu ubrzo nakon svetske premijere u Beogradu“, kažu osnivači Berlin Ballet Company.

Svetska premijera baletske tehno odiseje „Sirenin klub“, u izvođenju Berlin Ballet Company i uz uživo izvođenje muzike Marka Nastića, zakazana je za 10. i 11. maj, na Dorćol Platzu.

Post Views: 28

Originalni tekst