Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će Vlada RS 2. maja održati sednicu u Srebrenici, gde će biti prisutno kompletno entitetsko rukovodstvo.

Dodik je rekao da RS neće prihvatiti Rezoluciju o Srebrenici, o kojoj će se glasati na taj dan u Generalnoj skupštini UN, jer je, kako je naveo, laž sve što je u njoj napisano.

Dodao je da će, ako mu bude pružena prilika, odneti vence u Memorijlani centar u Potočarima.

„Ako nam bude pružena prilika 2. maja ćemo odneti vence u Potočare, ako to ne vređa nikoga. Ne bojim se da bi mogao da prođem kao Vučić, koji je došao da se pokloni žrtvama, izjavi saučešće, a dobio je kamen u glavu i niko za to nije odgovarao“, rekao je Dodik, prenela je Radio televizija RS.

On je naveo da RS „ne namerava da stavlja u školske udžbenike priču o genocidu u Srebrenici“ niti će obeležavati taj dan kao Međunarodni dan sećanja, ali da je spremna da Bošnjake pozove na život u miru.

On je ponovio da se u Srebrenici nije desio genocid, ali jeste zločin, ocenivši da će u Generalnoj skupštini UN verovatno više od 40 zemalja biti protiv Rezolucije o Srebrenici, a oko 80 uzdržanih, što je skoro dvotrećinska većina koja nije „za“.

„Broj onih koji su ‘za’ je daleko manji od onih koji su protiv i uzdržani, što bi po važećem načinu odlučivanja u UN trebalo da znači da rezolucija nije dobila podršku. Međutim, to će Amerikanci, kao i uvek, prilagoditi samo sebi“, naglasio je Dodik.

On je ocenio da je bošnjačko glasanje za prijem Kosova u Savet Evrope, zajedno sa rezolucijom o Srebrenici, „udruženi poduhvat zlih namera protiv srpskog naroda“.

„Ako držite do BiH, kako možete glasati za Kosovo, ako BiH nije priznala Kosovo? Nije to stvar pojedinca, nije vlasništvo jednog čoveka ili naroda, pa ne možete onda vi odlučivati. Priznali bi Kosovo, a ne bi Republiku Srpsku. Nećete? Pa šta hoćete“, dodao je Dodik.

Post Views: 12

Originalni tekst