S. Novoseldanas 16:05

Do kraja septembra plan zaštite vazduha u Novom Pazaru 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Beogradska firma „Dvoper“, do kraja septembra ove godine, treba da izradi Plan zaštite vazduha u Novom Pazaru.

To je potvrđeno na današnjoj prvoj konsultaciji o izradi ovog strateškog dokumenta, koji treba da definiše mere za rešavanje velikog višedecenijskog problema, prekomernog zagađenja vazduha, u ovom gradu.

Rečeno je da će prilikom izrade Plana biti uzeti „zvanični rezultati Agencije za zaštitu životne sredine, a oni govore da nivoi sumpordioksida i azotdioksida ne zahtevaju posebne mere ali je potpuno drugačija situacija kada su u pitanju suspendovane čestice PM 2.5 i PM 10 koje predstavljaju ozbiljan problem i na njihovom smanjenju treba raditi“ i da su „glavni problemi koji zagađuju vazduh su individualna lozišta saobraćaj i brojni meteorološki faktori, kao što je odustvo vetra”.

Prema podacima sajta Xeco, vazduh u Novom Pazaru, prošle godine, po prisustvu PM2,5 čestica, bio je najzagaženiji u Srbiji. Njihova prosečna vrednost u vazduhu bila je 34,9 mikrograma po kubnom metru, što je znatno iznat dozvoljenih 25 mikrograma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. april 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.

– Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Originalni tekst