Vežba „Vihor 2024”, na kojoj je u petak na Pešteri održan Dan visokih zvanica, pokazala je da je Vojska Srbije moderna i pouzdana oružana snaga koja se ubrzano oprema i jača u svim segmentima, koja prati i implementira najnovija dostignuća, ima sposobnosti da izvrši sve dodeljene misije i zadatke i koja je, kao takva, faktor mira i stabilnosti u regionu. Građani su mogli da se uvere da je novonabavljeno i modernizovano naoružanje stavljeno u funkciju, da su pripadnici Vojske Srbije osposobljeni za njegovu upotrebu i da je naša vojska danas mnogo jača nego što je bila pre dve, tri ili pet godina, da ne govorim o ranijem periodu. Pokazalo se da smo pravilno odredili prioritete u razvoju sposobnosti. Izvukli smo pouke iz dosadašnje prakse i pripremamo nova doktrinarna rešenja koja će omogućiti da u uslovima koji vladaju na savremenom bojištu Vojska Srbije bude čvrst, žilav i nesalomiv protivnik za svakog ko pomisli da ugrozi našu otadžbinu, kaže u intervjuu za „Politiku” povodom 23. aprila, Dana VS, načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović.

Ministarstvo odbrane i Generalštab VS izneli su predsedniku Srbije i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću svoj predlog kako bi trebalo da izgleda obavezno služenje vojnog roka, možete li nam reći za kakva rešenja ovog pitanja se zalažete i kada bi ona mogla da zažive?

Imajući u vidu da je vojna neutralnost jedno od polazišta Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije, da je Strategijom odbrane izraženo opredeljenje da se zaštita i ostvarivanje odbrambenih interesa zasnivaju na modelu totalne odbrane, i imajući u vidu analize iskustava iz savremenih oružanih sukoba i dometa modela dobrovoljnog vršenja vojne obaveze, Generalštab Vojske Srbije je predsedniku republike, kao vrhovnom komandantu Vojske Srbije, početkom godine dostavio predlog da se pokrene inicijativa za stavljanje van snage Odluke o obustavi obaveze služenja vojnog roka.

S jedne strane, jasno je da je za primenu koncepta totalne odbrane neophodno osposobljavanje najšireg dela stanovništva, dok nam, s druge strane, iskustva iz aktuelnih oružanih sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku govore da je, po mom sudu, koncept malih, dobro opremljenih i obučenih oružanih snaga u neku ruku prevaziđen i da je neophodno obezbediti širu bazu vojno obučenog ljudstva uz, naravno, žilavu i elastičnu proizvodnju naoružanja i vojne opreme koja će vrlo brzo moći da se prilagodi ratnim uslovima.

Generalštab Vojske Srbije obavezni vojni rok vidi kao dugoročno rešenje za dostizanje potrebnog kvaliteta kadrovske i starosne strukture ratnih jedinica, odnosno rezervnog sastava Vojske Srbije. Jasno je da je za primenu ovog modela neophodno izvršiti određenu transformaciju Vojske Srbije i na tom planu je započet ozbiljan rad u Ministarstvu odbrane i Generalštabu kako bismo spremni dočekali buduće izazove.

Generalštab Vojske Srbije razradio je više mogućih modela služenja vojnog roka, s jasno identifikovanim pozitivnim i negativnim efektima, uz uporednu analizu po prethodno definisanim kriterijumima, na osnovu čega je prepoznat i izdvojen optimalan model.

Procenu i predlog za vraćanje obaveze služenja vojnog roka, s predlogom modela obaveznog služenja vojnog roka i dinamičkih planova za stvaranje uslova za aktiviranje obaveze, dostavićemo vrhovnom komandantu Vojske Srbije i predsedniku republike do kraja meseca. Budući da smo zadatak dobili od vrhovnog komandanta, ne bi bilo korektno da pre dostavljanja traženog predloga u javnosti govorim o njegovom sadržaju.

Za vraćanje obaveze služenja vojnog roka, što nije samo vojno pitanje, neophodan je širi društveni konsenzus, a bez obzira na to da li će konačna odluka biti za ili protiv obaveznog vojnog roka, Vojska Srbije, kao nosilac odbrane zemlje, nastaviće da razvija i unapređuje sposobnosti za zaštitu odbrambenih interesa Republike Srbije na osnovu utvrđene politike odbrane i dodeljenih misija i zadataka.

Kako ocenjujete bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji, ima li problema na administrativnoj liniji i u Kopnenoj zoni bezbednosti, kakva je saradnja s Kforom?

Ignorisanje dogovorenih sporazuma i rešenost privremenih institucija samouprave u Prištini za nametanje rešenja bez uvažavanja stavova zvaničnog Beograda i prevashodno srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, praćeni preduzimanjem jednostranih akcija, predstavljaju stalni izvor ugrožavanja bezbednosti Srba i čine bezbednosnu situaciju u našoj južnoj pokrajini izuzetno osetljivom.

I pored prisustva međunarodnih snaga bezbednosti, zaštita osnovnih ljudskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i dalje je neadekvatna, budući da se počinioci krivičnih dela prema Srbima uglavnom ne procesuiraju i da su napadi albanskih ekstremista i skrnavljenje srpskih svetinja gotovo svakodnevni. Ove napade vidim kao deo operacije zastrašivanja preostalog srpskog stanovništva, koja za cilj ima „puzeće” etničko čišćenje, odnosno Kosovo i Metohiju bez Srba.

Bezbednosna situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti je relativno stabilna. Vojska Srbije, u saradnji s drugim snagama bezbednosti Republike Srbije, u ovom prostoru obezbeđuje administrativnu liniju, sprečava ilegalne prelaske, ekstremističke aktivnosti i delovanje organizovanog kriminala i predstavlja odlučujući faktor mira i stabilnosti.

Najveći bezbednosni izazov u Kopnenoj zoni bezbednosti predstavlja bespravna seča šume, budući da su počinioci po pravilu naoružani. Najugroženija područja u vezi s tim su na teritoriji opštine Kuršumlija. Bezbednosnu pretnju predstavlja samostalno pojavljivanje tzv. kosovske policije u zahvatu administrativne linije, što nije u skladu sa sporazumima potpisanim s Međunarodnim snagama na Kosovu i Metohiji (Kfor).

Vojska Srbije ima profesionalnu saradnju s Kforom, zasnovanu na poštovanju potpisanih sporazuma i procedura o ponašanju i postupanju duž administrativne linije. Saradnja ima za cilj jačanje bezbednosti, a rešavanje svih pitanja realizuje se postepeno, u otvorenom dijalogu i u skladu s političkim odlukama.

Od stupanja na snagu Vojno-tehničkog sporazuma realizovano je više od 9.000 zajedničkih aktivnosti, pri čemu ističem realizaciju više od 3.000 sastanaka na svim nivoima saradnje, više od 4.500 jednovremenih patrola i oko hiljadu jednovremenih osmatračnica.

Vojska Srbije ostaje u potpunosti posvećena profesionalnoj i transparentnoj saradnji s međunarodnim bezbednosnim prisustvom u pokrajini i pozdravlja pojačano angažovanje Kfora u zahvatu administrativne linije, budući da, u skladu s Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkim sporazumom, Kfor vidimo kao jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji.

U našoj vojsci poslednjih godina sprovedeno je opremanje naoružanjem kakvog nije bilo decenijama, kakva je VS sada u odnosu na vaš prvi dan na mestu načelnika Generalštaba, koje biste nove sposobnosti vojske posebno istakli?

Kao načelnik Generalštaba Vojske Srbije, kao vojnik i kao građanin ove zemlje izuzetno sam srećan i ponosan na rezultate koje smo ostvarili poslednjih godina i na to koliko je danas naša vojska u svakom pogledu bolja i jača. Vojska Srbije je danas višestruko opremljenija, bolje plaćena, a u operativnom smislu sposobnija za uspešno izvršenje zadataka iz sve tri misije. To, jasno je, ne bi bilo moguće bez čvrste i jasne podrške našeg vrhovnog komandanta, predsednika republike, ali i razumevanja vlade, pre svega njene doskorašnje predsednice, ministra finansija i, naravno, ministra odbrane.

Pozitivan uticaj na sposobnosti vojske u proteklom periodu ispoljilo je uspostavljanje efikasnije organizacione strukture jedinica i, posebno, opremanje savremenim naoružanjem i vojnom opremom koje je po kvalitetu u samom svetskom vrhu.

U skladu s Direktivom vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika republike za razvoj sposobnosti, u prvoj fazi je akcenat bio na revitalizaciji i potom snažnom jačanju Ratnog vazduhoplovstva i PVO, na čemu i dalje radimo, dok je sada fokus na opremanju kopnene komponente Vojske Srbije, uključujući i specijalne snage.

Uvođenjem u upotrebu novih borbenih sistema i modernizacijom postojećih dobili smo brojne nove sposobnosti i unapredili postojeće.

Ističem nove sposobnosti za izvođenje vazduhoplovnih operacija u složenim meteo-uslovima i noću, s povećanjem preciznosti i daljine dejstva po objektima u vazdušnom prostoru i na zemlji; mogućnost otkrivanja radara, njihovog ometanja, kao i dejstva po ciljevima na zemlji laserski vođenim i protivradarskim raketama; povećana je prekrivenost teritorije zonama PVO, kao i broj ciljeva koje je moguće jednovremeno gađati; dobijena je nova ofanzivna sposobnost elektronskih dejstava; povećane su daljine izvođenja protivoklopnih dejstava, a rod artiljerija je dobio mogućnost automatizovanog upravljanja vatrom.

Unapređene su postojeće sposobnosti manevra, vatrene moći i izvođenja napada iz pokreta pešadijskih i oklopnih jedinica; pružanja artiljerijske vatrene podrške, osmatranja i uočavanja u oklopnim jedinicama; sposobnost zaštite jedinica; prikupljanja obaveštajnih podataka; osmatranja vazdušnog prostora i iskorišćenja informacionog prostora.

I u ovoj godini očekuje nas nastavak prijema novih sredstava: različitih oklopnih vozila iz zemlje i inostranstva, pešadijskog naoružanja, izviđačkih i napadnih dronova, termovizijskih nišana, zaštitne balističke opreme; novih i modernizovanih haubica, artiljerijskih raketnih sistema i osmatračkih radara velikog dometa.

Nastavljamo modernizaciju tenkova i borbenih vozila pešadije, remont i modernizaciju helikoptera Mi-35P, završavamo projekat „Strategijska PVO kupola” (integrisani sistem PVO), uvodimo novi domaći sistem automatizacije u jedinicama vazdušnog osmatranja i javljanja, a očekuje nas i potpisivanje ugovora za novi višenamenski borbeni avion.

Formiraćemo i novi divizion u sastavu Mešovite artiljerijske brigade, koji će biti naoružan vođenim dronovima veće ubojne moći.

Kako je došlo do nedavne tragedije – pogibije jednog i povređivanja drugog pripadnika 72. brigade za specijalne operacije?

Smrt zastavnika Mijodraga Toškovića veliki je gubitak za 72. brigadu za specijalne operacije i Vojsku Srbije. Bio je prekaljeni ronilac, diverzant i padobranac, ekspert u svom poslu i čovek visokih moralnih kvaliteta, pravi patriota. Ostaće u najlepšem sećanju kolega iz 72. brigade za specijalne operacije, bratskih jedinica i svih pripadnika Vojske Srbije. Komisije i dalje rade na rasvetljavanju svih okolnosti tragičnog događaja na kanalu Dunav–Tisa–Dunav. Pratimo stanje starijeg vodnika Branka Vojvodića, koji se zahvaljujući pravovremenoj reakciji uspešno oporavlja na VMA.

Originalni tekst