„Danka Ilić, starosti 2 god. Nestala oko 13.45 u Boru, smeđe kose, visine 85 cm, nosi maslinastu jaknu, ljubičaste pantalone.“

Prošli utorak, 26. mart, bio je po mnogo čemu drugačiji dan za čitavu Srbiju. Veliki broj građana prvi put je, zahvaljujući sistemu „Pronađi me“, dobio SMS sa obaveštenjem o nestalom detetu. Onda je usledila prva noć, za koju se verovalo da je najteža. Ni tada devojčica nije nađena; i narednih dana cela Srbija, i ceo region nastavio je da traga za Dankom. Hronologija događaja je kao iz krimi serija i ako se ovo poređenje sada učini neprikladnim, činjenica je da stvarnost najčešće nadjača fikciju.

Uoči šestog dana, policija je naišla na novi trag, a u danu koji je usledio, pojavio se i snimak iz Beča, sa sumnjom da se na njemu nalazi Danka, u društvu dveju Rumunki. Bečka policija pokrenula je istragu tim povodom. Takođe, tog dana je Interpol raspisao žutu poternicu za nestalom Dankom Ilić.

„Nema sada u Srbiji aktuelnije i tužnije priče od ove. Svi imaju neku svoju teoriju i zato je ovo iz Beča tako i došlo. Neko je video neko malo dete, po onim slikama verovatno mu se činilo, slikao, pustio. Kamo sreće da je oteto dete ili prodato, važno je da je živo, pa će istraga utvrditi“, priča za Nedeljnik policijski inspektor u penziji i nekadašnji načelnik UKP Mile Novaković.

O tome koliko pomažu informacije kao što je prijava i snimak čoveka iz Austrije koji je posumnjao da je dete video u Beču sa dve žene, nestala Danka, Igor Jurić kaže da je sam sistem „Pronađi me“ zasnovan na tome da se informiše javnost i da se svako saznanje prijavi.

„Ovde je čovek uradio jako odgovornu stvar, video je, prepoznao… Policija Austrije intenzivno radi na slučaju, podignuta je uzbuna i iskreno se nadam da će vrlo brzo biti rešeno i da će se vrlo brzo utvrditi da li je to dete Danka i da li te dve žene imaju ikakve veze sa nestankom deteta“, kaže Jurić za broj Nedeljnika koji se u štampu šalje dok traje osmi dan potrage i do čijeg izlaska dvogodišnja devojčica nije bila pronađena.

Ovo je jedinstveni slučaj po tome što je prvi put aktiviran alarm za pronalaženje deteta i samim tim test kako će javnost reagovati – i test naše empatije. Prati ga i ogroman broj dezinformacija, lažnih informacija i teorija zavere koje su smetale istrazi, mogle da je ugroze ili odvedu u drugi pravac. Svako je imao neko mišljenje o tome šta se desilo detetu i ljudski je u ovakvoj situaciji pokušavati da se za nešto na šta ne postoji odgovor ili rešenje, pruži neko, kakvo-takvo objašnjenje i nada da će dete biti pronađeno. Ali je problem kada nestanak deteta i njegov život postane zloupotrebljen – da li za klik, novčanu korist ili širenje teorija zavere.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 04. APRILA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

NEDELJNIK 638

NEDELJNIK 638NEDELJNIK 638

Post Views: 9

Originalni tekst