Plavo svetlo naših pametnih telefona, kao veštačka svetlost kojoj smo izloženi, potiskuje melantonin – hormon koji prirodno proizvodimo da bi nam pomogao da se opustimo i zaspimo noću. Zbog toga korišećnje telefona, pred spavanje, može nam otežati taj proces. Barem smo tako mislili do sad, piše Wired.

Prema novijim istraživanjima objavljenim u časopisu Sleep Medicine Reviews izneti su podaci i dokazi da svetlost ekrana sa naših telefona nam ne otežava da zaspimo.

Prema studiji sa Harvarda iz 2014. godine utvrđeno je da upotreba telefona pre spavanja odlaže početak spavanja u proseku za 10 minuta. Što nije mnogo, ali nije ni poželjno.

Profesor sa Oksford Univerziteta kaže da je intenzitet svetla ono što najviše utiče na odlaganje našeg sna. Što je svetlost jača, odlaganje je duže. Svetlost ekrana je slabija čak i od LED sijalica, tako da ako ste zabrinuti zbog suspenzije melantonina dokazi sugerišu da je električno osvetljenje u kući opasnije od ekrana telefona.

Iako je malo verovatno da će plavo svetlo sa ekrana telefona biti dovoljno jako da izazove značajne probleme, to ne znači da je dobra ideja ići sa telefonom na spavanje.

„Mnogo veći problem je sadražaj koji gledamo na telefonu“, smatra profesor sa Oksford Univerziteta.

„Čitanje poslovnih mejlova u vezi sa predstojećim obavezama izazvaće anksioznost, a anksioznost je usko povezana sa nesanicom.”

Ako se previše udubite u bilo kakav sdražaj na svom telefonu, lako je ostati budan duže nego što bi trebalo.

Još jedan znak da plavo svetlo možda nije problem je različit uticaj interaktivnog korišćenja ekrana u odnus na pasivnu upotrebu. Opuštanje ispred televizora ili čak čitanje na telefonu je opuštajuće od igranja video igrice ili slanja poruka u grupnom četu, iako je izloženost plavom svetlu ista.

Još jedan problem u vezi sa načinom na koji koristimo telefone, a nije uticaj plavog svetla, je taj što gledajući u ekrana ređe trepćemo što može dovesto do sušenja očiju. To dovodi do svraba ili crvenila očiju, zamagljenog vida ili glavobolje. Stručnjaci preporučuju pravilo „20-20-20“: svakih 20 minuta pokušajte da gledate u objekat udaljen najmanje 20 metara najmanje 20 sekundi.

Naočare za blokiranje plavog svetla pojavile su se kao potencijalno rešenje za ovaj problem. One teoretski mogu blokirati uticaj svetlosti međutim, dokazati to je nije ni malo lako tvrdi profesora sa Oksford Univerziteta. Problem kod svih istraživanja je što se ne meri stvarnu izloženost svetlu, a talasna dužina koju ovi filteri blokiraju su često loše opisani.

Prema istarživanju Cochrane biblioteke, koja je ispitala nekoliko studija, zaključeno je da „nema  značajne razlike“ između normalnih sočiva i sočiva sa filterom za plavo svetlo. Američka akademija za oftalmologiju i Optičarski koledž u Velikoj Britaniji kažu da nema dokaza da plavo svetlo sa ekrana šteti našim očima, a ni jedna ni druga ne preporučuju naočare koje blokiraju plavo svetlo.

Ono što je ključno za dobar san je uspostavljanje rutine pred spavanje. Prema kursu Sleepio nesanica se može izlečiti kombinacijom različitih i jednostavnih tehnika:

  • Budite se svaki dan u isto vreme
  • Koristite dnevnik spavanja da pratite svoje obrasce spavanja
  • Ne ležite u krevet ukoliko niste pospani
  • Ustanite iz kreveta kada vam se ne spava

Takođe ako dobijete puno prirodnog svetla tokom dana, bićete manje osetljivi na uticaje veštačke svetlosti noću. Jutarnja šetnja ili kafa pre nego što počnete da radite mogu vam pomoći da lakše zaspite noću.

Iako plavo svetlo ima potencijal da nam naškodi, ono takođe može biti dobro za nas. Jedno istraživanje je izlagalo studente ili veštačkoj plavoj svetlosti ili toploj beloj svetlosti svakog jutra sat vremena. Plavo svetlo jeste smanjilo nivo melantonina, ali je takođe većina studenta prijavilo veću budnost i pozitivno raspoloženje.

Kao i kod većine stvari u životu, ravnoteža je ključna. Na kraju krajeva, trebalo bi da izbegavate jako svetlo pre spavanja, ali plavo svetlo koje emituje zatamnjeni ekran pametnog telefona ili TV nije vredno brige.

Ipak, odmor od ekrana noću je verovatno dobra ideja, posebno za decu. Podkasti i audio knjige su odličan način da se opustite bez ekrana. A ako morate da koristite svoj pametni telefon u krevetu, sledite ovo izuzetno jednostavno pravilo: Držite se zabavnih stvari i izbegavajte sve što je stresno.

Post Views: 16

Originalni tekst