Predsednica Skupštine Ana Brnabić rekla je da je predlog Izmena i dopuna Zakona o lokalnim izborima upućen u skupštinu i da je zakazala sednicu za ponedeljak, 22. april, prenosi N1.

„Procedura donošenja zakona nalaže da svaki zakonski predlog mora biti upućen u skupštinsku proceduru najmanje 24 sati pre početka sednice na kojoj se o njemu raspravlja, tako da sam zakazala sednicu za ponedeljak, 22. april u 11h. U ponedeljak od 9h držaću kolegijum za sve poslaničke grupe, da se dogovorimo o toku te sednice o načinu rada“, kazala je Brnabić.

Dodala je da je više od dve trećine narodnih poslanika podržalo predlog, navodeći i da joj je posebno drago što su 184 poslanika podržala predlog, jer to dovoljno govori o njihovoj ozbiljnosti i želji za razgovorom.

Istakla je da su sve poslaničke grupe vlasti podržale predlog, a od opozicije su to učinile Narodni pokret Srbije-Novo lice Srbije Miroslav Aleksić, Zeleno-levi front-Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak, kao i samostalni poslanici, Pokret slobodnih građana, SDA i partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

Svi oni su potpisali predlog, prema njenim rečima.

Brnabić je 18. aprila, posle nekoliko sastanaka za pripadnicima dela opozicije o poboljšanju izbornih uslova, objavila da će svi lokalni izbori, koji je trebalo da se održe u julu i avgustu, biti kada i beogradski, odnosno 2. juna.

Brnabić je rekla da je to njena odluka nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je odluka dobra, iako je predlog koji su oni dali, kako kaže, bolji.

Odlučili smo da prihvatimo zahtev opozicije oko SPN i koalicije NADA i da raspišemo sve one izbore kojima je vreme padalo za jul i avgust, rekla je.

Dodala je da ta odluka zahteva izmenu zakona o lokalnim izborima u članu 35, i da se nada da će ona biti usvojena na zasedanju skupštine u subotu, kako bi u nedelju, kada je krajnji rok, bili raspisani svi lokalni izbori.

Stranke okupljene u koaliciji „Srbija protiv nasilja“ sastale su se sinoć kako bi donele odluku da li da 2. juna izađu na beogradske izbore.

Predlog o izlasku je stavljen na glasanje i podržalo ga je pet stranaka – Narodni pokret Srbije, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, dok su protiv bili Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Srbija Centar i Zajedno. Nedoumicu je izazvao stav DS, koji je glasao protiv izlaska, ali su najavili da će podržati odluku većine.

Post Views: 26

Originalni tekst