Američki državni sekretar Entoni Blinken tvrdi da su SAD pronašle dokaze o pokušajima Kine da se „umeša i izvrši uticaj“ na predstojeće američke izbore.

U razgovoru za CNN, Blinken je objasnio da je sa Si Đinpingom i ostalim visokim zvaničnicima o toj temi razgovarao tokom trodnevne posete Kini, dodajući da je Siju ponovio poruku koju mu je predsednik Džo Bajden prošlog novembra već uputio, a koja od Pekinga traži da se ne meša u američke predsedničke izbore. Kako piše CNN, Si je tom prilikom obećao da Kina to neće učiniti.

„Pronašli smo, uopšteno govoreći, dokaze o pokušajima uticanja i mešanja u izbore, i želimo da budemo sigurni da će se tome što pre stati na put“, odgovorio je Blinken na pitanje da li Kina krši Sijevu posvećenost u negovanju dobrih odnosa s Bajdenom.

„Pažljivo posmatramo. Svako mešanje Kine u naše izbore potpuno je neprihvatljivo, pa sam želeo da budem siguran da su ponovo čuli poruku koju im je predsednik Bajden još prošle godine uputio“, rekao je Blinken.

Peking je već u više navrata odbacio tvrdnje da se meša u američke izbore, pozivajući se na svoj princip nemešanja u unutrašnju politiku drugih zemalja.

Blinkenovo putovanje — koje je, inače, bilo njegovo drugo putovanje u Kinu u roku od manje od godinu dana — poslednje je u nizu angažmana i napora poboljšanja bilateralnih odnosa čiji je talas otpočeo nakon prošlogodišnjeg sastanka Sija i Bajdena.

„Mi smo sada fokusirani na saradnju između Kine i naše zemlje, ali takođe uvažavamo i sve ono po čemu se međusobno razlikujemo, što je jako važno ukoliko želimo da izbegnemo zaoštravanje odnosa“, zaključio je Blinken. 

Post Views: 19

Originalni tekst