Državni sekretar SAD Entoni Blinken počinje danas novu bliskoistočnu turneju s ciljem uspostave primirje u Pojasu Gaze iako „ćutanje“ palestinskog pokreta Hamas i politička previranja u Izraelu ukazuju na to da su mu neizvesne šanse za uspeh.

Blinken, koji dolazi u osmu posetu regionu od početka rata u Gazi u oktobru prošle godine, počinje tu turneju u Egiptu i zatim kasnije danas ide u Izrael.

Namera je da se angažuje za prihvatanje predloga o primirju koji je objavio predsednik SAD Džo Bajden 31. maja. Bajden ulaže velike napore da zaustavi rat koji je posebno smrtonosan za civile, a preti, zbog američke podrške Izraelu,  da ga otuđi od dela svog biračkog tela na predsedničkim izborima u novembru, piše agencija Frans pres.

Ali palestinski Hamas čiji napad na Izrael 7. oktobra 2023. je pokrenuo rat i doveo do izraelskog odgovora u pojasu Gaze, i dalje nije zvanično reagovao na taj predlog.

Bajden je rekao da njegov plan dolazi na predlog Izraela. Međutim, jučerašnja ostavka centriste Benija Ganca, ključne figure u ratnom kabinetu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, predstavlja novu komplikaciju za američke diplomatske napore.

Ganc, bivši general, zamerio je premijeru što nije doneo potrebne teške odluke da dozvoli „pravu pobedu“, posebno time što je izostavio da sačini posleratni plan za Pojas Gaze.

Ganc koji po anketama ima najviše šansi da zameni Netanjahua ako se sazovu novi izbori, predstavlja se kao mekši partner sa SAD-om nego aktuelni premijer, koji se svađa sa svojim američkim saveznicima.

Kratkoročno odlazak Benija Ganca iz ratnog kabineta mogao bi da ima za posledicu oduzimanje kontrateže Netanjahuovim saveznicima ekstremne desnice koji se protive svakom kompromisu a pretili su ostavkom ako Izrael prihvati primirje sa Hamasom.

Post Views: 7

Originalni tekst