Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i visokim kineskim zvaničnicima i tom prilikom naglasio važnost „odgovornog upravljanja“ razlikama između SAD i Kine dok se dve strane sukobljavaju oko niza spornih bilateralnih, regionalnih i globalnih pitanja, javlja AP.

Blinken je kineskom šefu države izrazio zabrinutost u vezi sa podrškom Kine Rusiji i njenoj invaziji na Ukrajinu, kao i drugim pitanjima, uključujući Tajvan i Južno kinesko more, ljudska prava i proizvodnju i izvoz sintetičkih jedinjenja opioida, prenosi N1.

„Posvećeni smo održavanju i jačanju komunikacionih linija kako bismo unapredili tu agendu i ponovo se odgovorno bavili našim razlikama kako bismo izbegli bilo kakvu pogrešnu komunikaciju, bilo kakvu pogrešnu percepciju, bilo kakve pogrešne procene“, rekao je Blinken.

On je naglasio da čak i u nastojanjima da se produbi saradnja tamo gde su interesi usklađeni „Sjedinjene Države veoma jasno gledaju na izazove koje postavlja Kina i na naše konkurentne vizije za budućnost“.

„Amerika će uvek braniti naše suštinske interese i vrednosti“, poručio je Blinken.

Američki državni sekretar je potom naglasio da je izrazio zabrinutost u vezi sa kineskim isporukama materijala Moskvi koje predsednik Vladimir Putin koristi za jačanje odbrane Rusije i njenog rata protiv Ukrajine.

„Rusija bi se mučila da održi svoj napad na Ukrajinu bez podrške Kine“, rekao je Blinken novinarima nakon sastanka sa Si Đinpingom.

Blinken je ocenio da „napajanje ruske odbrambene industrijske baze ne samo da ugrožava bezbednost Ukrajine, već ugrožava i evropsku bezbednost“.

On je podsetio da su Kini već preneti stavovi da je osiguravanje transatlantske bezbednosti suštinski deo američkih interesa.

„U našim današnjim diskusijama jasno sam stavio do znanja da ćemo taj problem, ako ga Kina ne reši, rešiti mi“, naglasio je američki državni sekretar.

Blinken je potom rekao da je ohrabrio Kinu da iskoristi svoj uticaj „da obeshrabri Iran i njegove sledbenike od širenja sukoba na Bliskom istoku“ i da ubedi Severnu Koreju „da okonča svoje opasno ponašanje i uključi se u dijalog“.

Blinken je s kineskim predsendikom razgovarao i o pomorskim manevrima u spornom Južnom kineskom moru i istakao „gvozdenu“ američku podršku Filipinima, svom najstarijem savezniku u Aziji.

Si Đinping je poručio da Kina i SAD moraju tražiti zajednički jezik „umesto da se upuštaju u opaku konkurenciju“.

„Kina je srećna što vidi samouverene, otvorene, prosperitetne i napredne Sjedinjene Države“, rekao je kineski lider.

„Nadamo se da SAD takođe može gledati na razvoj Kine u pozitivnom svetlu. Ovo je fundamentalno pitanje koje se mora rešiti”, porućio je Si.

Ranije danas Blinken je imao duge razgovore sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem i ministrom javne bezbednosti Vang Sjaohongom, podseća AP.

Post Views: 12

Originalni tekst