Državni sekretar SAD Entoni Blinken je danas pozvao palsinski pokret Hamas da prihvati predlog koji podržavaju SAD o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca, rekavši da je sinoćno glasanje Saveta bezbednosti UN „najjasnije pokazalo“ da svet podržava taj plan.

„Svi su se izjasnili osim jednog, a to je Hamas“, rekao je Blinken novinarima u Tel Avivu posle sastanka sa izraelskim zvaničnicima. On je rekao da je premijer Benjamin Netanjahu potvrdio posvećenost planu.

Hamas je pozdravio početnu najavu plana, kao i rezoluciju UN koja ga podržava, ali tek treba da dostavi zvaničan odgovor.

Blinken je rekao da je Hamasova izjava o glasanju u UN „znak nade“, ali da posrednici i dalje čekaju zvaničnu vest od lidera grupe u Gazi.

Hamas je danas saopštio da je jedan od njegovih komandanata na okupiranoj Zapadnoj obali poginuo u sukobu sa izraelskim snagama, dok je Izrael rekao da su četiri vojnika poginula u eksploziji u Rafi.

Kancelarija UN za ljudska prava j danas saopštila da su i izraelske snage i palestinske oružane grupe možda počinile ratne zločine u vezi sa smrtonosnim napadom izraelskih snaga koji su tokom vikenda oslobodili četiri taoca i ubili najmanje 274 Palestinca.

Izraelski rat protiv Hamasa u Gazi je ubio više od 36.730 ljudi, po Ministarstvu zdravlja Gaze, koje ne pravi razliku između boraca i civila. Palestinci se suočavaju sa široko rasprostranjenom glađu jer je rat u velikoj meri prekinuo dotok hrane, lekova i drugog.

Izrael je počeo rat posle napada Hamasa 7. oktobra, kada su borci tog pokreta upali u južni Izrael, ubili oko 1.200 ljudi, uglavnom civila i oteli 250 ljudi.

Post Views: 10

Originalni tekst