Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je pred posetu Bliskom istoku da Izrael mora da učini više kako bi zaštitio civilno stanovništvo u Pojasu Gaze, gde vodi rat protiv palestinskog ekstremističkog Hamasa.

Berbok je, međutim, ponovila da Nemačka podržava borbu Izraela protiv „slepog terora“ i navela da ta država ima pravo da se brani, prenosi Asošiejted pres.

Šefica diplomatije Nemačke, saveznice Izraela, takođe je pozvala na više „humanitarnih pauza“, navodeći da se mir ne može postići ako nema izgleda za dostojanstven život i ako život u Gazi ne bude moguć posle rata.

Navela je da ne sme biti posleratne okupacije Gaze ni proterivanja Palestinaca, ni smanjenja veličine te teritorije, ali i da „u isto vreme više ne sme biti nikakve opasnosti za Izrael iz Pojasa Gaze“.

Berbok će u nedelju otputovati u posetu Izraelu, Zapadnoj obali, Egiptu i Libanu.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je da prati i situaciju na granici Izraela i Libana i da je tu „rizik od eskalacije, nažalost, veoma realan“.

Prekogranični sukobi izraelskih snaga i libanskog proiranskog Hezbolaha gotovo su svakodnevni otkako je Hamas izveo smrtonosne napade na jug Izraela 7. oktobra i time započeo najnoviji izraelsko-palestinski rat.

Berbok će se u Izraelu sastati sa novim ministrom spoljnih poslova te zemlje Izraelom Kacom i predsednikom države Isakom Hercogom. Najavljeno je da će razgovarati i sa zvaničnicima Palestinske uprave na Zapadnoj obali, preneli su izraelski mediji.

Post Views: 22

Originalni tekst