Badland Hunters - Nije baš kao...

IgaBiva

Kada se prošle godine pojavio Konkeuriteu yutopia predstavljao je prilično osveženje u kategoriji postapokaliptičnih filmova, o čemu sam pisao u recenziji Concrete utopia – Osveženje u vidu apokalipse. Film je osvojio i nekoliko značajnih (azijskih) nagrada, a namirisavši „meso“ Netflixx je brzo odlučio da uloži pare i u nešto što se smatra „nastavkom“, a zapravo uopšte i nije to…

… Tako nam je stigao i Hwang-ya („Badland Hunters„), totalno akcioni postapokaliptični „nastavak“ (koji  zapravo uopšte i nije to) a koji koristi samo isti „mizanscen“ kao prethodni film -Seul totalno razrušen kataklizmičkim zemljotresom, kom tri godine kasnije, lutaju preživeli u svom svom očaju i beznađu.

…Samo jedna zgrada ostala… I u njoj poludeli doktor koji vrši eksperimente nad preživelom omladinom. E, pa, za razliku od Konkeuriteu yutopia ovde nema one fine alegorije o krhkosti ljudskog postojanja, već je žiška pomerena na surovu akciju. Što se nekima može i svideti, ali, meni lično, puno draži ostaje prvi film.

Dakle, filmofilima dobro znani debeljko-snagator Ma Dong-seok i momčić s lukom i strelom Lee Joon-young lovci su u jednoj razrušenoj zajednici preživelih, zaduženi za nabavku hrane. Lee flertuje s jedinom 18-godišnjakinjom u naseobini, ali problem nastaje kada se iznenadda pojavi misteriozna učiteljica i ljudi u kišnim mantilima, koji nagovaraju devojku i njenu baku da im se pridruže u udaljenoj mističnoj zgradi, u kojoj navodno, ima hrane i vode u izobilju. Ali, ispostaviće se da tamo caruje ludi doktor, sve sa svojim zombi-vojnicima, pa našem paru glavnih junaka ne ostaje ništa drugo do da krenu na put i spasu Leejevu simpatiju…

I, dok je Konkeuriteu yutopia plenio baš svojom originalnošću u pristupu postapokaliptičnom filmu, u slučaju Hwang-ya mislim da se može reći da je u pitanju sasvim „konfekcijsko“ ostvarenje, koje se po malo čemu (ako uopšte) razlikuje od „već viđenog“. Takva ocena,međutim, ne znači da je u pitanju negledljivo ostvarenje, već samo to da oni koji očekuju „posebnosti“ tako svojstvene južnokorejskoj kinematografiji u ovom „postapokaliptičnom vesternu“ to baš i neće naći. Uostalom, reditelj Hwang-ya jeste Heo Myeong Haeng debitant u tom poslu, poznati kaskader i majstor borilačkih veština.

Ako se mene pita, a propustili ste – obavezno prvo pogledajte Konkeuriteu yutopia. A, ovaj, ako baš..

Originalni tekst