U utorak uveče izbilo je nasilje u kampu koji su propalestinski demonstranti postavili 25. aprila. Sukobi su počeli kada su kontrademonstranti pokušali da demontiraju ogradu kampa. Propalestinski demonstranti su zatim pokušali da ponovo postave barikadu i tada je došlo do nasilja.

Policija je došla nekoliko sati kasnije ali nije intervenisala odmah.

Neki od kontrademonstranata su imali sprejeve sa hemikalijama, koje su prskali ljudima direktno u lice. S vremena na vreme, kontrademonstranti su se obračunavali sa grupama ljudi, pa čak i sa pojedincima. Tukli su ih palicama, saobraćajnim čunjevima i drvenim letvama.

U jednom od snimaka čulo se da propalestinski demonstranti uzvikuju: „Ne ulazite unutra! Čuvajte liniju!“ I oni su u momentima prskali sprejeve sa hemikalijama u lica ovima koji ih napadaju palicama.

The New York Times je analizirao snimke napravljene za vreme sukoba, i tvrdi da demonstranti iz logora nisu inicirali sukobe sa kontrademonstrantima, osim što su branili svoje barikade.

Nešto pre 1 posle ponoći, više od dva sata nakon izbijanja sukoba, portparol kancelarije gradonačelnika objavio je saopštenje u kojem se navodi da su zvaničnici U.C.L.A pozvali policijsku upravu Los Anđelesa kako bi pomogli i da su oni reagovali „odmah“.

Policajci iz posebne agencije za sprovođenje zakona – kalifornijske patrole na autoputu – počeli su da se okupljaju u blizini, oko 1:45 ujutro. Kontraprotestanti su aplaudirali njihovom dolasku.

Samo četiri minuta nakon što su policajci stigli, kontrademonstranti su napali čoveka koji je stajao na nekoliko koraka od policajaca.

Dvadeset minuta nakon dolaska policije, video prikazuje jednog od kontrademonstranata kako prska hemikalije prema logoru. Može se videti još jedan kontrademonstrant kako udara nekoga pesnicom u glavu u blizini kampa.

Petnaest minuta kasnije, dok su oni u logoru skandirali „Slobodna, slobodna Palestina“, kontrademonstranti su organizovali juriš ka barikadama. Tokom jurnjave, kontrademonstrant skida metalnu barikadu od žene, vičući „Nemaš šanse, stara damo“.

Policajci su u više navrata snimljeni kako mirno stoje dok se nasilje periodično ponavljalo, piše NYT.

Tek u 02:42, oficiri su počeli da se kreću ka logoru, nakon čega su se kontrademonstranti razišli, a nasilje između se uglavnom smirilo.

L.A.P.D. i kalifornijska patrola autoputa nisu odgovorili na pitanja Tajmsa o svojim akcijama u utorak u noć.

U sredu je kancelar Univerziteta Kalifornija, Džin Blok, izdala saopštenje u kojem je postupke „podstrekača“ koji su napali logor nazvala neprihvatljivim. Portparol guvernera Kalifornije Gavina Njusoma kritikovao je odloženi odgovor policije u kampusu i rekao da zahteva objašnjenje.

police revealing the identities of pro-Palestinian students at UCLA on live television as if they are some sort of terrorists…

Meanwhile, not a single Zionist was arrested for the assaults that were committed against the students. pic.twitter.com/93mODM2NKH

— Abier (@abierkhatib) May 4, 2024

Jevrejske i muslimanske organizacije iz Los Anđelesa takođe su osudile napade. Husam Ajluš, direktor kancelarije Saveta za američko-islamske odnose za područje Velikog Los Anđelesa, pozvao je glavnog tužioca Kalifornije da istraži nedostatak reakcije policije.

Jevrejska federacija Los Anđelesa okrivila je Univerzitet Kalifornija za stvaranje nesigurnog okruženja.

Petnaest ljudi je navodno povređeno u napadu, navodi se u pismu koje je predsednik Univerziteta Kalifornije poslao Upravnom odboru.

Noć nakon početka napada, organi za sprovođenje zakona su upozorili propalestinske demonstrante da napuste logor ili će biti uhapšeni. Do četvrtka rano ujutro, policija je demontirala kamp i uhapsila više od 200 ljudi.

Post Views: 13

Originalni tekst