Tajanstven kao dubine njegovih kanjona, inspirativan poput gustih prašuma Amazonije, Peru je zemlja koja mnoge privlači svojom mistikom. Od impresivnih Anda do misterioznih ruševina Maču Pikčua, svaki deo „Kraljevine Sunca” je impresivan na svoj način. Ovog puta otkrivamo vam jedno njegovo manje poznato čudo – zelenu dolinu Čančamajo (Chanchamayo). Sakrivena među bujnom vegetacijom i veličanstvenim planinama, ova živopisna regija je mesto gde dozrevaju neka od najizvrsnijih i najaromatičnijih zrna kafe na svetu. 

Magija Perua u svakoj šoljici

Ono što izdvaja Čančamajo arabiku je njen specifičan karakter, obeležen punoćom ukusa i slatkim mirisom koji osvaja čula. Svojim slojevitim čokoladnim ukusom, koji prate note badema i citrusa, zrna sa malih plantaža na obodu drevnih prašuma donose nam delić peruanske magije u svakoj šoljici.

Nije slučajno što arabika ovako egzotičnog ukusa i izrazitog karaktera dolazi baš iz ovog dela postojbine Inka. Ušuškan u srcu Perua, na oko 300 kilometara od Lime, Čančamajo ima jedinstvenu kombinaciju klime, terena i nadmorske visine koja stvara savršene uslove za gajenje kafe. Zelena dolina  sa plodnim zemljištem i obiljem sunca pruža idealne uslove za rast kafene biljke. Ovde, na plantažama na nadomorskoj visini od 1.200 do 1.700 metara kafena stabla daju zrna neuporedivog kvaliteta i ukusa.

Mali proizvođači – visok kvalitet

Ali nisu samo klima i teren ono što doprinosi izuzetnom kvalitetu kafe iz Čančamaja. Uzgajaju je s mnogo ljubavi i posvećenosti lokalni farmeri, prenoseći znanje i iskustvo kroz generacije. Naglasak je na održivom načinu proizvodnje koji ne ugrožava prirodno okruženje, već se odvija u harmoniji s  njim.  Berba se obavlja između juna i septembra, nakon čega zrna prolaze kroz pažljiv proces pranja. Na kraju se suše na suncu i u tom procesu dodatno upijaju jedinstvene arome podneblja.

Poput grožđa koje daje najbolja vina, zrna kafe koja dozrevaju u ovakvom ambijentu donose u šoljicu različite temperamente i kvalitete teroara. Zato se najkvalitetnije arabike, koje su bogate i specifične same po sebi, ne mešaju s drugim vrstama. One su poznate kao specijalitetne kafe i imaju oznaku Single Origin, kao znak da potiču iz jedinstvenog podneblja, noseći karakteristike klime i tla na kom su uzgajane. 

Kako se širi glas o ovoj dugo čuvanoj tajni iz srca Perua, sve je više ljubitelja kafe koji otkrivaju skriveni dragulj izuzetnog regiona čiji je upečatljivi stanovnik ptica velikog, raznobojnog kljuna – tukan. 

Ako i vi spadate u one koji stalno traže novi kafeni izazov za nepca, u zrnima iz sunčane doline Čančamajo pronaći ćete vrhunski kvalitet, jedinstveni karakter i izvrsnost u svakom gutljaju.

Post Views: 43

Originalni tekst