AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken, koji je u radnoj poseti Kini, prokomentarisao je podršku koju Peking pruža Moskvi, rekavši da ukoliko Kina ne preduzme mere za „rešavanje tog problema“ – to će učiniti Vašington.

АКО ПЕКИНГ НЕ РЕШИ ОВАЈ ПРОБЛЕМ, МИ ЋЕМО: Блинкен о подршци Кине Русији

FOTO: AP/Tanjug

Blinken se danas sastao u Pekingu sa kineskim liderom Si Đinpingom. On je tokom konferencije za štampu ocenio da „Kina ne može da popravi odnose sa Evropom dok podržava Rusiju“.

– Osiguravanje transatlantske bezbednosti je suštinski interes SAD. Tokom naših diskusija danas jasno sam stavio do znanja da, ukoliko Kina ne reši taj problem, to ćemo učiniti mi – naglasio je Blinken.

Takođe je izrazio zabrinutost u vezi sa podacima da Kina navodno isporučuje vojnu opremu Rusiji.

– Tokom današnjih diskusija, ponovio sam našu ozbiljnu zabrinutost u vezi sa isporukama kineske opreme koja podstiču rusku agresiju protiv Ukrajine – istakao je Blinken.

S tim u vezi, upozorio je Peking da je Vašington spreman da usvoji mere ukoliko ne primeti smanjenje navodnih isporuka Moskvi.

– U potpunosti smo spremni da usvojimo mere ako ne uslede reakcije sa kineske strane – upozorio je Blinken, podsećajući da su SAD i ranije uvodili sankcije protiv kineskih kompanija.

On se osvrnuo i na temu nuklearnog naoružanja.

– Pre godinu dana smo se plašili da će Rusija potencijalno upotrebiti nuklearno oružje – napomenuo je državni sekretar.

Istovremeno, prema njegovim rečima, u toj situaciji je navodno bio važan glas Kine, odnosno njen doprinos kako bi „Rusija odustala od te ideje“.

Državni sekretar SAD u sredu je stigao u Šangaj, a sledećeg dana je otišao u Peking kako bi se sastao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jiem. U radnoj poseti Kini boraviće do 26. aprila. Reč je o drugoj poseti Kini od kada je na poziciji američkog državnog sekretara.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: IZRAELSKI NAPAD: Vojska gađala više lokacija u južnom Libanu

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst