Najpre nam kažite, kako ste se opredelili za to ime benda? Da li je ono na neki način povezano sa muzikom koju svirate?

„Gallo Negro” (Crni petao)  je moćna ikona koja se odnosi na životinju koja se koristi u nekim magičnim i mističnim ritualima. Sviramo kumbiju sa tom emocijom. „Sonido“ se odnosi na nazive kulture „Soniderosa“ u Meksiku (poput najpoznatijeg Sonidera u Meksiku – Sonido La Changa). Soniderosi su di-džejevi koji puštaju muziku na ulicama, oni često imaju sposobnost da transformišu tropske snimke u fantastičan zid zvuka.

Obično Meksiko povezujemo sa marijačima i sličnom muzikom, ali vi ste se odlučili da kombinujete cumbia i chicha uticaje sa psihodeličnim rokom. Šta je učinilo da se zaljubite u ovakvu vrstu muzike?

Zaljubili smo se u instrumentale slične surf ili garažnoj rok zvuku iz šezdesetih. Cumbia je oduvek bila slušana na ulicama Meksika. Sviranje cumbije na taj način bila je prava pobunjenička stvar kada smo počinjali.

Cumbia se danas naširoko koristi. Šta mislite o tome? Da li vam se dopada kada drugi bendovi sviraju ovu tradicionalnu muziku?

Sada mi se čini da to nije više tradicionalna muzika, već da je to novi popularni žanr. I smatram da je dobro što se cumbia koristi, jer ta vrsta muzike predstavlja narod u Latinskoj Americi. Veoma nam se sviđaju cumbia grupe iz Meksika poput Grupo Kual ili Frente Cumbiero iz Kolumbije.

Prilikom stvaranja vaše muzike koristite insturmente i efekte poput Farfisa orgulja, teremina i fazboksa (fuzzbox). Kako ste došli na ideju da ih uključite u stvaralački proces? Kakve benefite dobijate iz toga?

Uključujemo te instrumente kao vrstu nasleđa od naših prošlih bendova (garažna-surf scena u Meksiku). Ta oprema nam daje veoma moćan zvučni naboj, onda kada akustični instrumenti to ne mogu.

Mislim da ne grešim ako kažem da je Dr. Alderete veoma važan za vaš performans, naročito za vizuelne delove. Šta nam možete reći o njemu?

Horhe Alderete je član benda. On je poznati i priznati argentinski ilustrator koji živi u Meksiku. Zadužen je za vizuale grupe, a takođe, svira teremin. Odgovoran je za brojne ilustracije za velike bendove poput Los Fabulosos Cadillacs

Hajde sada da pričamo o vašoj aktuelnoj ploči „Paganismo“. Hoćete li nas uputiti u kreativni proces? Da li ste zadovoljni konačnim proizvodom?

Bilo je veoma teško snimiti ovu ploču usled globalne pandemije. Na nju gledam kao na fotografiju, na trenutak. Verovatno smo mogli neke stvari bolje da uradimo, ali u ono vreme sa svim restrikcijama bilo je vraški izazovno. Kako god, veoma smo ponosni i srećni zbog tog albuma.

Da li vam je potrebno naročito stanje uma kako biste pisali vaše pesme ili posebne aktivnosti koje radite? Na primer, joga, meditacija, izdvojenost ili odlazak na neko posebno mesto?

Uhvatiti trenutak kada ideja dolazi je veoma važno. Mnogi naši snimci su zvučni zapisi gradskog života Meksiko Sitija. Oni nas najviše inspirišu da završimo pesmu ili zaokružimo koncept.

Šta se promenilo kada je reč o vašem muzičkom stilu od debi izdanja „Cumbia Salvaje“ a šta je ostalo isto?

Ponekad preuzimamo rizike da bismo došli do novih stvari. Nekada smo uspešni u tome, nekada ne. U tom smislu se nismo promenili.

Na albumu možemo čuti vašu verziju pesme “Model” grupe Kraftwerk. Kako ste se odlučili za ovu obradu?

U pitanju je posveta Florijanu Šnajderu nakon što je preminuo. Međutim, smatram da melodije Kraftwerka ponekad imaju zajedničku crtu sa cumbia melodijama.

Vaša muzika poseduje taj poseban filmski izraz, pa ste se našli na brojnim saundtrekovima. Kakve su vaše impresije o tome? U kojoj vrsti filmova biste voleli da se vaša muzika nađe?

Obožavamo što se naša muzika može čuti na velikom platnu. Nemamo mnogo teksta, tako da naši instumentali stvaraju atmosferu pogodnu za korišćenje u filmskim sekvencama. Voleli bismo da učestvujemo u nekom naučno-fantastičnom filmu.

Učestvovali ste i u popularnoj seriji nastupa KEXP Sessions. Kako gledate na to iskustvo?

Tog dana kada smo uradili KEXP session nastup, imali smo svirku pre toga, tako da smo bili dosta energični. Bili smo veoma uzbuđeni jer smo tu gledali neke od naših omiljenih bendova. Drago nam je da smo imali priliku tu da sviramo.

Pročitao sam da uživate da svirate na različitim festivalima. Koji biste festivalski nastup izvdvojili do sada, a na kom festivalu biste želeli da svirate u budućnosti?

Veoma nam se svideo nastup na Mallorca Music Festivalu prošle nedelje, a uživamo da sviramo na psihodeličnim festivalima poput Levitation u Ostinu, u Teksasu. Imamo veliku želju da sviramo na Glanstonbury festivalu.

Možete li da preporučite neki novi bend ili ploču, koji su vas oduševili u poslednje vreme?

Naravno. Grupo Kual iz Meksika, Mariposas del Alma iz  San Franciska, iz Kalifornije i Frente Cumbiero iz Kolumbije.

Post Views: 6

Originalni tekst