Zana Nimani je pop-rok pjevačica i prva solistica grupe „Zana“. Tih 80-tih godina prelijepa blondina, svojim magičnim glasom i pojavom plijenila slušateljstvo. Bila je nevjerovatno seksepilna pjevačica, pa tako čim je stala na veliku scenu postala popularna. Uz njene hitove koje je izvodila generacije su stasale. Ona je naprosto zračila a i širila energiju oko sebe.

Kratko ošišana

Zana Nimani je rođena 1961. godine u Beogradu. Osnovno školovanje završila je kod bake i dede u Neimaru zbog poslovanja njenih roditelja. Već tada je bila član hora „Sveti Sava“. Početka gimnazije vraća se u Beograd kod roditelja. U gimnazijskim danima osniva grupu „Avala“ koji su kasnije prešli u „Suton“. Snimili su dvije numere koje je „Diskos“ odbio štampati.

Učestvovali su 1978. godine na Gitarijadi. Međutim, bili su možda previše ambiciozni i nametljivi, pa su stoga išli u lošem smjeru. Kao solistica, započinje saradnju sa novim bendom 1979. godine koji dobiva naziv po njoj „Zana“. A Zana na albanskom jeziku znači vila. Završila je uporedo i Pravni fakultet. Uslijedili su nastupi na Beogradskom proljeću ’81. a te godine izlazi i pjesma „Oženićeš se ti“, a potom stiže megahit „Dodirni mi kolena“ koji realizuje u Švedskoj sa producentom Timijem Vargeom.

Na prestižnom jugoslovenskom Mesamu pojavila se ’85. godine sa pjesmom „Što ne znam gde si sad“. Već je snimila i duet „Jabuke i vino“ sa Željkom Bebekom. Zana ’85. godine napušta grupu, no prije toga realiziraju zajednički oproštajni koncert u Zagrebu sa kompozicijom „Mladiću moj“. Ponovo odlazi u Švedsku gdje snima samostalni album sa Timijem, naslovljen „Noćas pjevam samo za tebe“.

Jugoslovenska štampa je pisala i prepričavala kojekakve neistine gdje je i šta radi Zana. Neki su pisali da je bolesna, drugi da se liječi od ovisnosti, treći da je konobarica… A ona dolazi u to vrijeme iz Švedske, kratko ošišana crvenokosa ljepotica pravo u Sava centar. Vrativši se u bivšu državu upoznala je supruga Đorđa Šiškina i te 1991. godine rodila kćerku Teu.

Njeni korijeni

Srbiju napušta sa porodicom 1993. godine u jeku ratnog previranja. Odlazi u Kanadu, posvećuje se porodičnom životu, poslu menadžmenta a suprug željeznici. Zašto je otišla iz benda? Mogući razumljivi razlozi – njeni „korijeni“. Prekinula je put slave i više od uspješnog puta sa hit pjesmom „Veite snegovi“, „Rukuju se, rukuju“… Zana Nimani je sve napustila bez riječi, čak i mladost ispunjenu muzikom. Kaže preboljela istinu o sebi i drugima.

Mama Marina

Marina Tucaković je „krčila put“ grupi „Zana“, a i njoj samoj. O Marini Zana je uvijek govorila da je „mama Marina najbolja na svijetu“. Bila je, kaže ona, genijalna, bezobrazna i drska. Beskrajno joj je, veli, zahvalna što je i kazala u pjesmi „Nastavnica“. Žao joj je bilo samo što je upala, nešto kasnije, u tu „mašineriju“.

Rođena zvijezda

O Zani Nimani Marina je kazala „ona je rođena zvijezda“. Njen glas bio je veličanstven. Ona je u tom „new view“ bila nimalo pankerica. Uvijek je nosila marame, tokice sa mrežam i tilovima preko lica. Uvijek u milijeu pjesme a slušala savjete.

Kćerka naslijedila muzikalnost

Kćerka Tea je naslijedila majčinu muzikalnost, pa je pjevala u nekoliko tamošnjih mjuzikla, ali nije željela da se profesionalno bavi muzikom jer se posvetila studijima.

Piše: Jasna Durić

Originalni tekst