Zvanično preminulo 57 osoba, novozaraženih 6.903

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminula je 57 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 1.891, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Beograd tokom pandemije koronavirusa Foto: Srđan Ilić
Beograd tokom pandemije koronavirusa Foto: Srđan Ilić

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus su testirane 18.232 osobe i registrovana su 6.903 slučaja zaraze. Na respiratorima je 279 pacijenata. Ukupno je 7.988 osoba hospitalizovano.

U Srbiji su od početka epidemije zvanično potvrđena 213.843 slučaja infekcije. Procenat smrtnosti je 0,88 odsto. Do 15 časova 5. decembra u Srbiji je testirano ukupno 1.885.460 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji danas je 1.656 korisnika (juče 1.677) i 738 zaposlenih zaraženih koronavirusom, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 1.518, a broj izlečenih zaposlenih u tim ustanovama iznosi 671.
Dom za smeštaj odraslih i starijih "Doživeti stotu" u Beogradu, Dom za smeštaj odraslih i starijih "Stara pruga" u Umci i Dom za smeštaj odraslih i starijih "Radost" u Negotinu, rešenjem o zabrani rada ne pružaju uslugu socijalne zaštite domskog smeštaja.
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja donelo je takodje rešenje o zabrani rada Doma za smeštaj odraslih i starijih "Nada", u Beogradu.
Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite kod kojih postoji ta opasnost ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Direktor Kliničkog centra Srbije, profesor Milika Ašanin rekao je da je u novu kovid bolnicu u Batajnici primljeno 80 pacijenata i da je izuzetno teška noć za nama. On je napomenuo i da je broj zaraženih zdravstvenih radnika tri puta veći nego u drugom talasu.

Izvor: Beta; Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article