Rio Tinto je oteran iz Srbije, barem za sada.

Ipak, ministarka Zorana Mihajlović već izražava žaljenje što kontroverzna kompanija neće rovariti našom zemljom, rekavši da je Srbija izgubila šansu i da će je ova odluka vratiti unazad.

Sa druge strane, anglo-australijskom gigantu premijerka Ana Brnabić je rekla “marš iz Srbije” i kako je apsolutno stavljena tačka na projekat “Jadar”.

“Nema ničega čime su građani plašeni”

Gostujući na TV Hepi, ministarka Mihajlović je nostalgično pričala o Rio Tintu i naglasila da u onome čime su građani mesecima bili plašeni nema ničega:

– Rudarstvo je budućnost, ne budemo li to razvijali, opet ćemo ostati sa strane. Srbija je među prvim zemljama započela istraživanje i nije pogrešno što je tadašnja vlast dala dozvole, a na kraju ćemo biti poslednji u eksploataciji litijuma. Druge države su već počele sa eksploatacijom, a mi smo odustali.

Žalim što nismo dobili rezultate studija o uticaju na životnu sredinu, onda bi svi koji su bili protiv, iz raznih razloga, videli da se radi o novoj tehnologiji. To bi bio podzemni rudnik, potpuno digitalizovan, sa najnovijim tehnologijama, visoko sofisticiranom opremom, sa visoko plaćenim poslovima – istakla je ministarka i dodala:

– Ne bi bilo isparenja sumporne kiseline, nema prženja jadarita na hiljadu stepeni, nema tečnog otpada, nema ničega čime su mesecima plašili građane – kazala je Mihajlović, očigledno razočarana.

Dodala je da je ideja bila da imamo rudnik litijuma, fabriku baterija i fabriku električnih vozila, čime bi Srbija povećala rast BDP-a za još 15 milijardi evra.

Ministarka ne vidi ništa loše u ekološkom smislu i posledicama iskopavanja litijuma ali potencijalni novac u celoj jednačini joj nije promakao.

Dogovorite se i vratite “Vučićevu” milijardu

Sa druge strane, premijerka Ana Brnabić, izjavila je danas da je projekat “Jadar” definitivno obustavljen:

– Ne vidim u ovom trenutku kako bi neka kompanija mogla da dođe kada ne postoje nikakva druga istražna prava, a niko se nije ni prijavio za istražna prava niti mi imamo nameru da dajemo nekom drugom istražna prava – kazala je Brnabić.

Vlada Srbije u četvrtak ukinula je uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadarit.

Prema rečima Ane Brnabić, time su poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju Rio Tinto.

– Poništena su sva rešenja, sve dozvole, a ugovore nikad nismo imali – istakla je premijerka na vanrednoj konferenciji za novinare.

I dok je Zorana Mihajlović pohvalila bivšu vlast, glavni argument ovog režima u trenutku kada se narod pobunio bio je upravo taj da su njihovi prethodnici krivi za takvo, “zatečeno” stanje, za izdavanje dozvola i pozivali se na zakone koji su tada donešeni.

Aleksandar Vučić je čak izjavio kako ćemo vratiti i milijardu evra.

Moraće bolje da se dogovore. A najbolje je da se dogovore da vrate tih milijardu evra, koje predsednik manipulativno spominje ne bi li izazvao sažaljenje a ujedno i strah građana.

Nije prošlo i neće proći. Jer, jedno je sigurno, narod im više ništa ne veruje i pokazao je da se ne plaši.

Treba naglasiti i da Rio Tinto nije jedina kompanija koja bi da raskopava i truje našu zemlju. U Srbiji trenutno postoji 55 aktivnih rudnika, a mnogi od njih već truju i pustoše našu zemlju.

Prema tome, mogao bi i narod da promeni lošu naviku i ne diže glas “kad voz zapišti” – već da glas ostane “podignut”, preventivno a i aktivno.

Ova vlast pokazuje da joj ništa nije sveto i da se sve može očekivati, pa nije isključeno da će nakon izbora isti scenario ponovo biti potreban i za Rio Tinto, i sve ostale koji “riju” Srbijom.

Manojlović: Način ukidanja Uredbe Jadar prevara, vratiće Rio Tinto posle izbora

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)