(Zlo)upotreba medija

„Vremena su teška, zlo je na sve strane. A ljudi bi hteli da bude bolje i bore se za ostvarenje tog boljeg. Svetlost mora biti pravi narodni list. U tom smislu želeli bismo da okupimo sve poštene ljude, jer i sami radimo iz najčistijih pobuda. Svetlost je bez sredstava. Njeni redaktori su siromašni ljudi. Ali, ipak, nije im cilj profit. Pomoć svakoga koji smatra da nam je treba dati biće dobrodošla. Samo neka niko ne pomisli da nas može kupovati ili prodavati!”

Pixabay: Mediji, ilustracija
Foto: Pixabay / Mediji, ilustracija

Ovo je napisano u uvodniku lista Svetlost pre 85 godina. Može da se primeni i danas, samo što danas mali broj urednika i vlasnika medija može da stane iza ovih reči. U prošlosti su izmišljali, lagali, obmanjivali javnost, uništavali tuđe živote – ne zato što su imali dokaze, nego zato što je to neko od njih tražio.

Lagali su svoje čitaoce, gledaoce – građane. Mediji su glavni kanal za plasiranje informacija, putem medija se kreira javno mnenje, uz pomoć kontrolisanih medija i neinformisanih i dezinformianih građana – lakše je vladati.

Ekonomski ucenjeni, a politički potencijalno moćni – često sklapaju dogovore sa interesnim grupama. Iz istih razloga lako menjaju stranu, i još lakše se pretvaraju u propagandnu mašineriju koja uništava svakog pojedinca koji iz nekog razloga, vlasnicima i vlastima zasmeta.

Na osnovu brojnih primera jasno se vidi da su i pojedini mediji često zloupotrebljavali moć koju imaju i pretvarali se u ucenjivače, odnosno reketirali pojedince iz sveta politike i biznisa.

Srbija se po tome da svaka vlast želi svoje medije ne razlikuje od ostataka sveta, ali se razlikuje u tome sto je tržište malo, novinari često lišeni odgovornosti i što se ogroman novac vrti u krugu povlašćenih pojedinaca koji su, zbog toga, spremni na sve. Dok oni profitiraju, građani ostaju uskraćeni za osnovno pravo koje im je garantovano Ustavom – pravo da o svemu budu informasani.

Putem najvećeg broja medija nećete biti informisani o tome da li se vaš novac iz budžeta države zloupotrebljava, nećete znati ko krši zakon, nećete znati šta sve rade oni koji su dužni da rade u vašem interesu jer država nije njihovo privatno vlasništvo. Zato, sloboda medija mora da bude važna građanima, a ne samo novinarima.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article