Danas online danas 21:00

Zlatni satPhoto by Lucas Santos on Unsplash

Zlatni sat pronađen na telu najbogatijeg čoveka na Titaniku prodat je američkom kolekcionaru za rekordnu cenu od 1,2 miliona funti (oko 1,4 miliona evra).

Sat je prodat privatnom kolekcionaru u SAD-u na aukciji u aukcijskoj kući Henry Aldridge & Son in Devizes, Wiltshire, za najveću cenu ikada za neki predmet s potonulog Titanika.

Prethodno je rekordnu cenu držala violina sa slavnog broda koja je postigla cenu od 1,1 milion funti.

Prodala ju je ista aukcijska kuća 2023. godine.

Poslovni čovek Džon Džejkob Astor (47) utopio se na brodu 1912. nakon što je novu suprugu Medlin odveo do čamca za spasavanje.

Umesto da pokuša da se spasi u drugom čamcu, besprekorno odeveni Astor, koji je bio istaknuti član bogate porodice Astor, poslednji je put viđen kako puši cigaretu i razgovara sa saputnikom.

Njegovo je telo izvučeno iz Atlantskog okeana sedam dana kasnije i pronađen je njegov skupoceni džepni sat Waltham od 14 karatnog zlata s ugraviranim JJA.

Voditelj aukcije Endrju Aldridž rekao je da je Astor bio poznat kao najbogatiji putnik na brodu RMS Titanic i smatralo se da je bio među najbogatijim ljudima na svetu u to vreme, s neto vrednošću od otprilike 87 miliona američkih dolara – što je danas ekvivalent nekoliko milijardi dolara.

„Cene postignute za predmete s Titanika su apsolutno neverovatne“, rekao je Aldridž.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Život

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.

Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.

– Ana Ćurčin, muzičarka

Originalni tekst