U Pepeljevcu, u udžerici od blata, u kojoj su skroz popucali zidovi i gde je pod izrovan, a plafon kao da će se svaki čas urušiti, živi teško bolesna Živadinka Arsenijević (50) kojoj je kancer dostigao završnu fazu, sa trojicom sinova, od kojih je jedan zaostao u razvoju, i rođenim bratom.

U prostoriji od petnaestak kvadrata su dva improvizovana kreveta, škiljava sijalica i ikona na raspuklom zidu.

Jedini izvor toplote je zarđala, mala peć na drva. U kući nema vode, ni kupatila, sve od predmeta je u stanju raspadanja. Česma je ispred kuće, nužnika nema.

Da nesreća bude veća, Živadinka ima kancer u završnoj fazi i od letos ne može da ustane iz kreveta, a sledi joj i odlazak u bolnicu; ali ona najviše strepi za svoju decu.

Volela bi da bar ne mora da brine o njihovoj bezbednosti u ovim nehumanim uslovima.

Dvojica starijih sinova, Nikola (30) i Srećko (25) se trude da zarade nešto, ali njihovi prihodi jedva uspevaju da pokriju osnovne životne namirnice. Najmlađi sin Slađan (17) je dete sa posebnim potrebama i hitno mu je potrebna posebna nega.

živadinka arsenijević

Foto: 28. Jun

Foto: 28. Jun

pepeljevci ugrožena porodica

Foto: 28. Jun

– Dok se nisam razbolela spremala sam i pokušavala da skupim koliko mogu. Sada uglavnom ležim, a deca rade, kupuju hranu, krompir, pasulj, brašno, koliko možemo – priča Živadinka.

Prethodnih godina nekako i uspevaju da prežive i skupe novac za hranu, ali kuću nikako ne mogu sami da obnove.

– Najviše bi nam značilo kada bi moglo da nam se pomogne da sredimo kuću. Znali bi i mi malo da pomognemo majstorima, ima još meštana koji bi došli da nam pomognu – kaže Srećko, koji inače pomaže na jednoj obližnjoj farmi.

Ni Nikola (30) nije besposlen, on pomaže u jednoj firmi u selu. Još nekoliko meseci, dok najmlađi sin Slađan (17) ne završi srednju školu, i ostaće i bez prihoda koji Živadinka ostvaruje za njega.

Meštani Pepeljevca kažu da bi siguno pomogli u izdradnji kuće za svoje častite komšije ali potrebna im je pomoć da kupe građevinske materijale i obezbede hranu, ogrev, sanitarije i iole pristojan život porodici dok kuća ne bude završena.

“Prijatelji, ne možemo zatvoriti oči pred ovim, ne možemo zaboraviti na Živadinkinu poslednju želju. Molimo Vas pomozite koliko ste u mogućnosti, čak i najmanja donacija značiće mnogo Arsenijevićima”, navodi se u apelu humanitarne ogranizacije 28. Jun.

Online Donations:
PayPal: https://www.paypal.me/28jun
Credit Card: https://28jun.org/donate
SMS: Pošalji 1 na 1733

Tekući račun:
Ime: 28. JUN
Dinarski racun broj: 265111031000342797
Raiffeisen banka Srbije

Zbog pandemije u Srbiji Aleksandar ne može na transplantaciju bubrega, pomozimo mu da ode u Tursku

Original Article

(Visited 6 times, 1 visits today)