Зимска аномалија: Дијамантска прашина покрила Москву (ФОТО)
Живот

24 децембар 2021


Russia Beyond – Србија

Константин Колошкин/Global Look Press

У руској престоници су се појавиле „падавине из ведрог неба“, што је ретка атмосферска појава за Централну Русију.

Дијамантска прашина у облику ситних кристала леда забележена је у атмосфери Москве, објавио је метеоролошки центар „Фобос“.

Ова за руску престоницу ретка врста падавина од кристала леда који као да лебде у ваздуху појављује се у условима аномалне хладноће од -20 степени и високе влажности.

Дијамантска прашина обично настаје када је небо ведро или скоро ведро. Отуда њен други назив: „падавина из ведрог неба“. Може се запазити по светлуцању које се види када се светлост прелама о ледене кристале.

Велики број светлуцавих брилијаната у ваздуху изазива ефекат дијамантске прашине, која се често повезује са ефектима као што су хало, лажна сунца или светлосни стубови.

Ова појава је најчешћа на Арктику и Антарктику, где се може видети преко 300 дана у години, а преко 70% падавина има управо тај облик.

Синоптичари кажу да дијамантска прашина није опасна за људе и да, за разлику од магле, скоро не умањује видљивост. Може ипак да створи проблеме за аутоматске метеоролошке станице на аеродромима приликом мерења видљивости и доње границе облака.

Раније су европски метеоролози прогнозирали најхладнију зиму у Русији за последњих 30 година. Претпоставља се да у одређеним условима температура у Москви може пасти и до -50 степени.

Свако, па и делимично копирање материјала Russia Beyond без писмене дозволе и линка на оригинални текст објављен на веб-сајту Russia Beyond третира се као грубо кршење закона о ауторским правима Руске Федерације. Russia Beyond и медијски холдинг RT задржавају право реаговања на сличне противправне радње и покретања судског поступка.

Најбољи текстови седмице стижу директно на вашу e-mail адресу

Проверите вашу е-mail адресу и потврдите пријаву

')
},
error: function() {
$email.val('');
alert('An unknown error occurred. Try later.');
}
});
}
});

};
initFormSubmit();

$completeButton.on('click', function (evt) {
evt.preventDefault();
evt.window.location.reload();
});
}());
Више занимљивих садржаја пронађите на
Russia Beyond на српскомOriginal Article