Ziđin: Obustavljeni radovi na izgradnji ventilacionih otvora u rudniku Jama, eksploatacija se odvija nesmetano

Kompanija Ziđin koper Srbija saopštila je danas da je po nalogu rudarske inspekcije zbog buke obustavila izgradnju novih ventilacionih okana za rudnik "Jama" i reagovaće u skladu s predstavkama građana koji žive u blizini mesta gde će se ta okna graditi, ali i navela da se ekploatacija rude u tom kopu odvija nesmetano.

Kompanija Ziđin / Foto: Insajder
Kompanija Ziđin / Foto: Insajder

"Ziđin je zaustavio pripremne radove prvenstveno zbog buke koja smeta meštanima, pošto je reč o nadzemnim poslovima, dok se eksploatacija rude bakra u rudniku 'Jama' nesmetano odvija duboko pod zemljom", navodi se u saopštenju.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je jutros da je nadležni rudarski inspektor krajem marta naložio obustavu svih rudarskih aktivnosti na izgradnji tri ventilaciona okna, servisnog okna i iskopa u rudniku "Jama" kompanije Zidjin koper.

Pripremni radovi za izgradnju novih ventilacionih okana za rudnik, kako se navodi, nemaju nikakvu direktnu vezu sa rudarenjem u 'Jami', jer ono nikoga ne ugrožava.

"Uložili smo, a ulažemo i dalje ogromne napore da otklonimo decenijske probleme koji datiraju iz perioda rada nekadašnjeg RTB-a Bor. Moramo zaštititi od buke porodice koje žive u blizini ventilacionih okana koja treba da budu izgradjena", rekao je direktor Ziđina Đan Siming.

Dodao je da se okna postavljaju blizu naseljenih mesta i zbog toga je važno da se sa ljudima razgovara i u kampanji "od vrata do vrata" pita šta to kompanija može za njih da uradi, a da ih ni na koji način ne ugrožava.

"Ekologija i zdravlje gradjana naročito su nam važni i zato će poseban akcenat biti na bezbednosti i zdravlju ljudi i zaštiti životne sredine", rekao je Siming.

Ventilaciona okna, kako se navodi, kao neophodan sastavni deo rudarskih instalacija, postoje u svim rudnicima sa podzemnom eksploatacijom i imaju ulogu da obezbede bolje radno okruženje i dobar kvalitet vazduha za rudare.

Dodaje se da zbog toga Ziđin, radi bolje cirkulacije vazduha u borskoj 'Jami' , treba da izgradi jedno novo servisno i tri ventilaciona okna.

Novo servisno okno je tik pored starog, kod upravne zgrade rudnika "Jama", i ono će služiti za servisiranje dubljih delova rudnika.

Tri ventilaciona okna, za ulazak i izlazak vetrene struje, biće izgradjena iznad gradske Bolnice i u naseljima "Kormaroš" i "Zmajevo".

Sva četiri tornja montažnog su tipa i služe kao postolje za opremu, a postavljena su u sklopu pripremnih aktivnosti i predstavljaju zaštitu prilikom izgradnje okana na zemljištu koje je u vlasništvu kompanije.

"Sve aktivnosti koje prate njihovu izgradnju sprovode se u skladu sa Sporazumom o strateškom partnerstvu zaključenim sa Srbijom i uz strogo poštovanje srpskih zakona", navodi se u saopštenju

Delegacija Rudnika bakra Bor, u čijem sastavu posluje rudnik "Jama" , već razgovara, kako se ističe, sa predstavnicima mesnih zajednica, na čijim teritorijama su postavljeni samo tornjevi za ventilaciona okna koja u budućnosti treba da budu izgrađena.

Ziđin navodi da je od početka 2019. do kraja 2020. godine u zajednički projekat sa Vladom Srbije investirao oko 700 miliona dolara, od čega je gotovo 75 miliona dolara uloženo u ekologiju i zaštitu na radu. U ove oblasti rada je za 2021-2022. planirano ulaganje dodatnih 20 miliona američkih dolara.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović juče je rekla da je rudnik Jama u Majdanpeku, koji pripada kompaniji Ziđin, zatvoren je u cilju zaštite životne sredine i da im je inspekcija naložila da ne mogu da rade ništa bez odobrednja Ministarstva rudarstva i da moraju da imaju sve potvrde od Ministarstva životne sredine. Nakon

Nakon tvrdnji predstavnika Stranke slobode i pravde iz Bora da rudnik Jama ipak nije zatvoren, ministarka je navela da nadležni rudarski inspektor krajem marta naložio obustavu svih rudarskih aktivnosti na izgradnji tri ventilaciona okna, servisnog okna i iskopa u rudniku Jama kompanije Ziđin koper.

"Inspekcijske kontrole će biti prisutne i dalje, i da bi se proverilo da se izdati nalozi poštuju, ali i zbog postupanja po drugim predstavkama građana Bora", rekla je Mihajlović.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article