Žene čija se ishrana u vreme otkrivanja raka dojke zasnivala na biljkama, u manjem riziku od srčanih oboljenja nego one koje su jele meso 1Foto: Shutterstock/BigmanKn

Žene čija se ishrana u vreme otkrivanja i dijagnostifikovanja raka dojke sastojala od povrća, voća, proteina i mlečnih proizvoda niske masnoće izložene su za 47 procenata manjem riziku od srčanih oboljenja nego one u čijoj su ishrani preovlađivali masnoće, crveno meso i mesne prerađevine.

Obolele žene koje su se zdravije hranile pre obolevanja, kao i nakon lečenja su za 23 odsto u manjoj opasnosti od hroničnih aritmija, kao i iznenadnog prestanka rada srca, a čak za četvrtinu manje obolevaju od venozne tromboembolije, navodi se u rezultatima ispitivanja naučnika Istraživačkog centra Kajzer permanente, koje je objavio časopis JNCI kancer spektrum.

Naglašava se da su nalazi istraživanja važni zbog toga što su žene koje su lečene od raka dojke u znatno većoj opasnosti od kardiovaskularnih bolesti nego one koje nisu obolele od te vrste kancera.

Porast rizika od srčanih bolesti uzrokuje sam tretman protiv raka dojke koji je kardiotoksičan, a dodatno mu doprinosi nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, starenje, kao i uživanje u duvanskim proizvodima.

Istraživanje je bazirano, kaže jedan od vodećih autora dr Isak Irgas, na proučavanju više od 3.400 slučajeva agresivnog raka dojke. Dobijeni podaci govore da je ishrana bazirana na povrću važna, ali da nove informacije ukazuju na značaj konzumiranja mlečnih proizvoda niske masnoće i orašastih plodova, dok se istovremeno insistira na drastičnom smanjenju unošenja soli u organizam.

Irgas kaže da je utvrđeno da, iako blagotvorn, takav način ishrane ne deluje podjednako efikasno u svim slučejevima i da dosta zavisi od vrste tretmana, odnosno metoda lečenja tog vida raka. Najuspešniji rezultati, vezani za zaštitu od srčanih bolesti ovom dijetom, primećeni su u slučajevima gde su obolele žene tretirane antibiotkom Antraciklin koji truje i ubija ćelije raka.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 2022. godine u svetu je zabeleženo 3,2 miliona slučajeva raka dojke i 670.000 smrtnih slučajeva od te bolesti. Po broju bolesnih, kao i po broju smrtnosti ovo je jedan od najčešćih kancera kod žena u razvijenim zemljama sveta.

Naučnici tvrde da se sa starenjem povećava rizik od te vrste raka gde žene starosti do 40 godina imaju rizik dobijanja ovog kancera od 1,5 procenata, u pedestoj godini rizik se uvećava na tri procenta, dok u dobi od 70 i više godina opasnost kojoj su žene izložene od dobijanja raka dojke veća je od četiri procenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst