Home Iz minuta u minut Zemlju zasula kiša meteora
zemlju-zasula-kisa-meteora

Zemlju zasula kiša meteora

50
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Godišnja kiša meteora perseida osvetlila je nebo širom sveta na radost onih koji vole da vide zvezde padalice. Sinoć je i sa Avale bilo zabavno posmatrati pravi nebeski spektakl. Kiša meteora bila je vidljiva i golim okom, prenosi RTS.

Fenomen donosi do 100 meteora na sat koji postaju vidljivi pri susretu Zemljine atmosfere i krhotina koje ostaju iza komete 109P/Swift-Tuttle.

Kako krhotine udaraju u Zemljinu atmosferu, one sagorevaju, što dovodi do bljeska poznatog kao zvezde padalice, koje se mogu videti golim okom.

Nebeski spektakl dešava se u slično vreme u julu i avgustu svake godine, a ove godine je dostigao vrhunac u noći imeđu subote i nedelje.

Meteori – koji mogu biti mali kao zrno peska ili veliki kao zrno graška – sudaraju se sa Zemljinom atmosferom brzinom od 215.000 kilometara na čas. Plamteći ostaci ne predstavljaju nikakvu opasnost za nas na Zemlji.

Meteorska kiša važi za jedan od najboljih astronomskih događaja, a budući da se može posmatrati svake godine, jedan je od aktivnijih.

Звезде падалице над Северном Македонијом

Ove godine, Nasina mreža All Sky Fireball, koja posmatra meteore pomoću mreže kamera, detektovala je prvi Perseid 26. jula. Meteorska kiša nosi naziv Perseidi jer izgleda da meteori potiču iz sazvežđa Perseja – nazvanog po liku iz grčke mitologije.

Originalni tekst