Jak zemljotres magnitude 7,4 juče je pogodio Japan, objavio je američki geofizički institut (USGS) i pozvao vlasti u Tokiju da izdaju upozorenje na cunami i narede stanovništvu da se skloni.

Japanski premijer je rekao da se zemlja suočava sa „bitkom protiv vremena“ za spasavanje onih koji su pogođeni nizom velikih zemljotresa u kojima je poginulo najmanje 30 ljudi, dok je povređenih na desetine. Zemljotres je  izazvao požare koji su uništili mnoge domove, piše Gardijan.

Na hiljade pripadnika vojske poslato je u najteže pogođeno područje –  poluostrvo Noto, ali spasilačke operacije otežane su zbog teško oštećenih i blokiranih puteva, a jedan od aerodroma u toj oblasti je zatvoren zbog pukotina na pisti.

Potres, od kojih je najveći bio magnitude 7,6 na plitkoj dubini od 10 kilometara, pogodio je u ponedeljak zapadnu obalu japanskog ostrva. Bio je toliko jak da je potresao zgrade u Tokiju, koji je udaljen oko 300 kilometara.

Stanovnicima priobalnih područja je rečeno da se ne vraćaju kućama, uprkos ukidanju upozorenja o cunamiju.

Japanski javni servis NHK TV prvobitno je upozorio da bi vodene bujice mogle dostići i pet metara i da su ljudi evakuisani u sportske hale, škole i druge javne zgrade.

Vozovi i letovi u i van regiona obustavljeni su u utorak ujutro. Deo glavnih autoputeva ostao je zatvoren, a snabdevanje vodom je prekinuto zbog pucanja cevi u nekim oblastima, navodi NHK. Mreže mobilne telefonije u regionu su takođe bile oštećene, ali se usluga postepeno obnavljala.

Post Views: 13

Originalni tekst