Zemlje u regionu organizuju povratak svojih državljana, karantin i samoizolacija obavezni po dolasku

0
32

Zemlje u regionu organizuju povratak svojih državljana, karantin i samoizolacija obavezni po dolasku

Zemlje regiona na različite načine pomažu svojim državljanima koje su na povratku iz inostranstva zaustavile zatvorene granice i otkazivanje letova zbog pandemije korona virusa – slanjem aviona, organizovanjem konvoja i saradnjom sa drugim zemljama, ali i preporukom da ne dolaze ako ne moraju. Po povratku iz inostranstva obavezan je karantin ili samoizolacija.

 Jedan od karantina za zaražene koronavirusom u Nemačkoj Foto: AP Photo/Jens Meyer/Betaphoto
Jedan od karantina za zaražene koronavirusom u Nemačkoj Foto: AP Photo/Jens Meyer/Betaphoto

Vlastima Severne Makedonije za pomoć oko povratka obratilo se oko 5.000 makedonskih građana koji se nalaze u inistranstvu. Država je kao uslov za pomoć u povratku postavila odlazak u obavezan katantin.

Šef diplomatije Nikola Dimitrov je za TV Telma rekao da je do sinoć obrađeno oko 4.000 prijava, a da se 2.100 građana saglasilo sa odlaskom u karantin.

U Severnoj Makedoniji, u kojoj je do danas prijavljeno 177 zaraženih koronavirusom, u karantin su stavljane dve opštine na zapadu zemlje – Debar i Centar Župa, a danas je Opštinski štab Kumanova za zaštitu i spasavanje ponovio da je potrebno da se područje i te opštine stavi pod potpun karantin.

Prvi put je od Vlade Severne Makedonije juče zatraženo da Kumanovo, treći po veličini grad u Severnoj Makedoniji, stavi u karnatin, ali su centralne vlasti odlučile da samo zabrane gradski i međugradski saobraćaj i da zabarni rad „poluotvorenih“ tržnih centara.

U Kumanvu je do sada od korona virusa obolelo ukupno 11 osoba (tri nova u poslednja 24 sata), od kojih je jedna žena preminula u subotu kasno uveče. Među zaraženima su i dva doktora i jedna medicinska sestra koji su imali kontak sa preminulom.

Sa druge strane, BiH za sada nije organizovala evakuacije svojih državljana iz inostranstva.

Ministarstvo inostranih poslova je uspostavilo posebnu liniju za državljane BiH koji su u inostranstvu preko koje mogu da dobiju instrukcije. Njima je rečeno da se jave ambasadama BiH u zemljama u kojima su, uz preporuku da ostanu tu gde su.

U Bosni i Hercegovini stupila je na snagu odluka o zabrani ulaska stranih državljana, a na graničnim prelazima danas nije dozvoljen ulazak za pet stranih državljana – četvoro državljana Srbije i jednog rumunskog državljanina, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Terenskim kancelarijama Granične policije BiH sinoć je dostavljena odluka Saveta ministara o zabrani ulaska strancima u BiH, kako bi se umanjile posledice pandemije koronavirusa, primena odluke počela je jutros.

Iz ove zabrane su izuzeti zdravstveni radnici, osobe kojima je potrebno lečenje, prekogranični radnici, službe i timovi civilne zaštite, pripadnici snaga NATO-a i drugih zemalja partnerstva za mir, kao i NATO štaba u BiH, osobe s boravkom u BiH, osobe koje su u tranzitu kroz BiH bez zadržavanja i osobe koje imaju izdatu dozvolu od Saveta ministara BiH.

U BiH je do sada registrovano 168 slučajeva zaraze, a tri osobe su preminule.

Hrvatska i Slovenija kao članice EU mogu da računaju na Mehanizm EU za civilnu zaštitu za povratak svojih državljana, a najviše problema obe zemlje imaju sa povratkom iz zemalja van EU.

U Hrvatskoj je na snazi privremena zabrana prelaska državne granice, s tim da hrvatski državljani mogu da se vrate u zemlju uz primenu 14-dnevne samoizolacije, a omogućava se i povratak u matične države građanima EU.

Hrvatske vlasti pozvale su prošle sedmice sve svoje državljane u inostranstvu koji nameravaju da se vrate u Hrvatsku da to učine što pre zbog mogućih poremećaja u avio saobraćaju izazvanih globalnim širenjem korona virusa.

Pozvali su ih da se u slučaju problema jave diplomatsko-konzularnim predstavništvima. U slučaju da Hrvatska u toj zemlji nema diplomatsko predstavništvo, oni se mogu obratiti Delegaciji EU u toj državi.

U Hrvatskoj je prema poslednjim podacima broj zaraženih porastao za 36, a ukupno je registrovano 418 slučajeva. Jedna osoba je preminula od posledica zaraze novim koronavirusom.

Slovenija povratak svojih državljanana organizuje posebnim letovima i u saradnji sa drugim državama. Slovenija ima 528 obolelih od koronavirusa, a do sada je petoro preminulo.

U Crnoj Gori potvrđena su 52 slučaja oboljevanja,a do sada je jedna preminula od posledica zaraze koronavirusom. Danas je Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti formiralo Krizni medicinski štab, čiji je cilj, kako je saopšteno, preduzimanje svih aktivnosti neophodnih za nastavak uspešnog suočavanja Crne Gore sa pandemijom koronavirusa i upravljanje kompletnim zdravstvenim sistemom Crne Gore u narednom periodu, preneo je RTCG.

Izvor; Beta; RTCG; HRT;

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article