EPA-EFE/ANDREJ CUKIC ROTATED IMAGE

Srbija je defakto zaustavljena na putu evropskih integracija i ozbiljno rizikuje da bude izolovana, ne zbog Kosova nego zbog Rusije. Barem deset članica EU je spremno da blokira svaki pokušaj otvaranja poglavlja u pregovorima sa Beogradom zbog neusklađene politike sa EU, ne samo prema Rusiji već i prema Kini i Iranu. Američki ambasador Kristofer Hil je poslednja šansa za Beograd da se oslobodi malignog uticaja Moskve, bez većih trauma.

Crna Gora je na prekretnici, Amerikanci i Evropljani igraju na kartu Demokrata Alekse Bečića i „Evrope sad“ Milojka Spajića za izlazak iz krize; promene u Bosni i Hercegovini su počele od izbacivanja iz vlasti Bakira Izetbegovića i njegove SDA dok je Milorad Dodik dobio poslednju šansu pred isključenje; sporazum između Beograda i Prištine bi trebalo da bude potpisan u prvoj polovini godine da bi Evropska komisija mogla da dobije zeleno svetlo za izradu mišljenja o kandidaturi Kosova za članstvo u EU, odnosno pre nego što Španija preuzme predsedavanje Uniji; postoje određeni signali da bi u sledećoj godini mogla da budu spojena dva projekta Berlinski proces i Otvoreni Balkan s ciljem stvaranja jedinstvenog tržišta Zapadnog Balkana po pravilima i parametrima EU.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 22. OKTOBRA. DIGITALNA IZDANJA DOSTUPNA NA NSTORE.RS

UZ NOVI NEDELJNIK SE DOBIJA NA POKLON NOVI PRIMERAK MAGAZINA “ISTORIJA”

Originalni tekst