Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da je zabrinut zbog mogućnosti da se Donald Tramp vrati u Belu kuću. Kao poseban razlog za brigu on vidi Trampovu tvrdnju da bi mogao da zaustavi rat Ukrajine s Rusijom za 24 sata. „Ta tvrdjna je veoma opasna“.

U intervjuu za britanski „Channel 4 News“ Zelenski je pozvao bivšeg predsednika SAD i kandidata za republikansku predsedničku nominaciju da poseti Kijev, ali tek onda kada ispuni svoje obećanje.

„Pozivam vas u Ukrajinu, u Kijev. Ako možete da zaustavite rat za 24 sata, mislim da je dovoljno da dođete“, rekao je Zelenski.

Ukrajinski lider je takođe izrazio zabrinutost zbog toga što bi SAD, kako je Tramp najavio, preduzele jednostranu akciju koja ne bi uzela u obzir mišljenje Ukrajine, što je oceniko kao „nedostatak tog mirovnog plana“.

Zelenski je opisao retoriku bivšeg predsednika kao „veoma opasnu“ i dodao da smatra da bi Trampovo rešenje nateralo Ukrajinu da napravi velike ustupke Rusiji.

„On bi donosio odluke sam, bez obe strane, bez nas“, rekao je Zelenski.

Tramp je više puta ponovio da se nalazi u dobroj poziciji da pregovara o okončanju rata koji traje skoro dve godine. „Imam dobre odnose i sa ruskim i sa ukrajinskim liderima“, ponavljao je. Međutim, nije bila retkost, tokom njegove političke karijere, da hvali ruskog predsednika Vladimira Putina, što je uradio i posle invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022.

Na stranačkom skupu u Džordžiji, u SAD, samo nekoliko dana nakon što su ruski tenkovi ušli u Ukrajinu, Tramp je Putina opisao kao „pametnog političkog igrača“ i izrazio „divljenje što je Rusija brzo preuzela veliki komad Ukrajine po cenu relativno malih sankcija“.

Predstavnički dom američkog Kongresa je neuspešno pokrenuo postupak opoziva Trampa u trenutku kada je bio predsednik.

Post Views: 41

Originalni tekst