Home Iz minuta u minut Zelenski sledeće nedelje u poseti Vašingtonu
zelenski-sledece-nedelje-u-poseti-vasingtonu

Zelenski sledeće nedelje u poseti Vašingtonu

32
EPA-EFE/VALDA KALNINç

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, sledeće nedelje ide u posetu Bajdenu, i to u vreme kada Kongres raspravlja o pomoći od 24 milijarde dolara Ukrajini, piše Gardijan.

Očekuje se da ukrajinski predsednik poseti Belu kuću i Kapitol Hil, i prisustvuje sastanku Generalne skupštine UN.

Sledeće nedelje, Kongres treba da raspravlja o zahtevu koji je podneo predsednik Džo Bajden, kako bi se obezbedilo čak 24 milijarde dolara vojne i humanitarne pomoći Ukrajini za borbu protiv ruske invazije.

Njegovo putovanje i obilazak Kapitola potvrdila su dva kongresna pomoćnika. Ukrajinski predsednik je bio u poseti Vašingtonu u decembru 2022. godine i održao strastveni govor na sastanku Kongresa.

U to vreme, bilo je to njegovo prvo putovanje van zemlje otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru te godine.

Zelenski se zahvalio Amerikancima što su finansijski pomogli njihove ratne napore i dodao da taj novac ne služi kao ”dobrotvorna svrha” već da je to „investicija u globalnu bezbednost i demokratiju”.

Kongres je sve više podeljen oko finansijske pomoći za Ukrajinu, jer rat već traje drugu godinu. Bajden je tražio paket od 13,1 milijardi dolara pomoći, ali konzervativni republikanski poslanici zalažu se za obimno smanjenje federalnih rashoda, a neki od onih koji su u savezu sa Donaldom Trampom, posebno nastoje da spreče pomoć Ukrajini.

Originalni tekst