EPA-EFE/STR

Volodimir Zelenski priznao je da ukrajinska kontraofanziva možda napreduje „sporije nego što je predviđeno“, ali kaže da neće nepotrebno rizikovati živote vojnika samo da bi ispunio međunarodna očekivanja, prenosi Gardijan.

Komentar ukrajinskog predsednika usledio je nakon što je Vladimig Putin izjavio kako se čini da je došlo do opadanja intenziteta toliko očekivane i najavljivane kontraofanzive. 

“U ovom trenutku nastupilo je zatišje, i to je čudno”, rekao je Putin. “Činjenica da neprijatelj trpi ozbiljne gubitke, kako u ljudstvu tako i u naoružanju, razlog je tome.”

Putin je dodao i da će ruska vojska uskoro početi s upotrebom novih interkontinentalnih balističkih raketa Sarmat, dizajniranih specijalno za izvođenje nuklearnih udara na ciljeve udaljene hiljadama milja.

Kao rezultat svojih dvonedeljnih ofanzivnih operacija, Ukrajina je navela samo osam oslobođenih sela.

Ukrajinske snage suočavaju se s ruskim napadima oko Kremine (istočna oblast Luganska), kao i u šumi Serebrjanski, severno od Bahmuta u Donjeckoj oblasti.

Napadi Moskve raspršili su ukrajinsku ideju o napretku ka jugu i primorali njene generale da premeste i razude svoje trupe. Međutim, od ukrajinskih snaga se tek očekuje da angažuju sve svoje kapacitete. Vojna komanda Ukrajine oformila je 12 brigada za kontraofanzivu, od kojih su devet opremile zapadne sile, ali se veruje da su samo tri prebačene na front. 

U razgovoru za Bi-Bi-Si, ukrajinski predsednik rekao je da svoje vojnike neće slati u uzaludnu smrt.

“Neki ljudi misle da je ovo holivudski film i sada očekuju rezultate. Ali nije. Ono što je u pitanju su životi ljudi. Šta god neki želeli, uključujući i njihove pokušaje pritiska na nas, uz dužno poštovanje, mi ćemo napredovati na bojnom polju onako kako mi smatramo da je najbolje.”

Hana Maliar, zamenica ukrajinskog ministra odbrane, rekla je da se Ukrajina bori protiv „ofanzive velikih razmera koju ruske snage sprovode u pravcu Limana i Bahmuta“, u istočnom regionu Donjecka. Ona je dodala: “U blizini Bahmuta situacija je nepromenjena, svaki dan se odvija nekoliko okršaja, linija je stabilna. Generalno, na istoku naše trupe čvrsto drže svoje položaje, odbijaju stalne neprijateljske napade i nanose maksimalne gubitke okupatoru. Putin je takođe priznao da Ukrajina „još nije iscrpljena, da postoje i dodatni kapaciteti”.

Šef Vagnerove grupe Jevgenij Prigožin, čije su snage mesecima napadale gradove na istoku Ukrajine, uključujući i Bahmut, ponovio je da rusko ministarstvo odbrane gubi teritoriju pod naletom ukrajinskih trupa. 

“Oni obmanjuju ruski narod“, rekao je on u audio poruci koju su objavili njegovi portparoli. “Ogromni delovi teroitorije predati su neprijatelju“, rekao je on, dodavši da je to potpuno skriveno od svih. 

Ruske vlasti tvrdile su da su se dve ukrajinske bespilotne letelice srušile 30 milja izvan Moskve dok su se približavale skladištima lokalne vojne jedinice. Ruski mediji javili su u sredu da je olupina trećeg drona pronađena nešto dalje od prestonice. Ministarstvo odbrane u Moskvi tvrdi da su bespilotne letelice oborene radio-elektronskim sredstvima i da nije prijavljena nikakva šteta i da nema žrtava. 

“Današnji pokušaj kijevskog režima da sa tri bespilotne letelice izvrši teroristički napad na objekte u Podmoskovlju uspešno je osujećen”, saopštilo je ministarstvo.

Originalni tekst