Novi komandant ukrajinske vojske Oleksandar Sirski obećava novi pristup u ratu sa Rusijom. Prvog dana vikenda ruski dronovi su, u Harkovu, pogodilu ukrajinsko skladište nafte, i izazvali veliki požar, koji je zahvatio stambene zgrade, a lokalni zvaničnici kažu da je stradalo sedmoro ljudi. Istočno od Harkova gađani su i Odesa, Herson, Zaporožje. Ukrajinska vojska izvela napad na Brjansku oblast u Rusiji, a sprečen je napad na ruske brodove u Crnom moru, saopšteno je iz Moskve, piše RTS.

Ukrajinska vojska saopštila je Rusija da je tokom noći izvela napad dronovima na Kijev i jug Ukrajine.

Prema njenim navodima, najmanje jedna osoba je ranjene, a oštećen je i gasovod, kao i stambene zgrade u Nikolajevu.

Vazduhoplovstvo Ukrajine, u međuvremenu, saopštilo je u da su njeni PVO sistemi tokom noći uništili 40 od 45 ruskih dronova.

Novoimenovani komandant ukrajinske vojske Oleksandr Sirski, koji je preuzeo komandu nad 800.000 vojnika, rekao je da ukrajinska vojska treba da se fokusira na dronove i elektronsko ratovanje.

Njegov tim je, inače, popunjen – ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imenovao je još pet visokih vojnih zvaničnika na najviše vojne funkcije.

S druge strane, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obišao je fabriku bespilotnih letelica, i ponovio da je važno da se proizvodnja vojnih dronova i protivavionskih vođenih projektila poveća za potrebe fronta u Ukrajini.

Subotu su obeležili napad na Harkov u kojem je stradala petočlana porodica, a gađani su i Odesa, Herson i Zaporožje.

Moskva tvrdi da je PVO oborila nekoliko ukrajinskih dronova iznad Brjanske oblasti, kao i da je sprečen napad na ruske brodove u Crnom moru.

Post Views: 28

Originalni tekst