EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

(Beta-AFP) – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da će proterati gruzijskog ambasadora u znak protesta zbog bivšeg predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija, takođe ukrajinskog državljanina, koji je izgledao vidno mršavo na suđenju u Tbilisiju.

“Zatražio sam danas od Ministarstva spoljnih poslova da pozove gruzijskog ambasadora, obavesti ga o našem protestu i zamolim ga da napusti Ukrajinu u roku od 48 sati”, napisao je Zelenski u Telegramu.

Nekoliko gruzijskih televizijskih kanala danas je emitovalo slike Sakašvilija na kojima se vidi da je veoma smršao.

Sakašvili (55) je tokom saslušanja putem video linka, izgledao vidno mršav. U jednom trenutku je podigao majicu ispod koje su se videla rebra i šuplji stomak.

“Apsolutno nevin čovek se drži u pritvoru”, rekao je Sakašvili kojem se sudi za “zloupotrebu položaja”, optužbu koju on odbacuje.

Njegovi lekari su rekli da je Sakašvili, čovek koji je pre hapšenja imao 115 kilograma, izgubio oko 60 kilograma u zatvoru i da pati od trovanja teškim metalima, gubitka telesne težine i mišićne mase.

Sakašvili je predvodio Gruziju od 2004. do 2013. godine, pre nego što je otišao u egzil na osam godina u inostranstvo. Živeo je najviše u Ukrajini, gde je stekao državljanstvo te zemlje i imao političke odgovornosti.

Vratio se u Gruziju pre lokalnih izbora početkom oktobra 2021. godine, ali je odmah uhapšen i odveden na služenje šestogodišnje zatvorske kazne zbog “zloupotrebe položaja”. Ta kazna je izrečena u njegovom odsustvu 2018. godine.

On je potom 50 dana štrajkovao glađu protestujući u znak protesta zbog zatvorskih uslova, i zbog toga je boravio u bolnici.

Originalni tekst