VLADIMIR Zelenski i nemački kancelar Olaf Šolc slučajno su zamenili mesta tokom sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu.

ЗЕЛЕНСКИ И ШОЛЦ СЕ МАЛО ПОГУБИЛИ: Забуна пре обраћања, Макрон их поставио на место (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Pre početka zajedničke konferencije za novinare u Jelisejskoj palati, nemački kancelar se uputio ka podijumu sa zastavom Ukrajine, dok je Zelenski stao ispred nacionalnih simbola Nemačke i Evropske unije.

Makron, koji je stao između njih, uz osmeh je karakterističnim gestom predložio da Šolc i Zelenski zamene mesta.

Sastanak u Jelisejskoj palati održava se uoči samita EU u četvrtak u Briselu.

Zelenski je uveče doleteo u Pariz iz Londona, gde je razgovarao sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom.

Zelenski se zahvalio Makronu i Šolcu na tome što su ga primili, rekao da su Francuska i Nemačka bile uz Ukrajinu sve vreme prethodnih godinu dana, zahvalio se na dosadašnjoj isporuci oružja, ali i odmah prešao na stvar:

– U ratu smo, nemamo mnogo vremena. Što pre teškog naoružanja i tenkova Ukrajina bude dobila, što pre piloti budu dobili moderne avione, brže će se završiti ova ruska agresija i brže će se uspostaviti mir – poručio je Zelenski.

Nemački kancelar Šolc je naglasio da saveznici podržavaju Ukrajinu finansijski, humanitarno i oružjem, podsetio na obećano slanje teških tenkova, ali i naglasio da će pomagati toliko dugo koliko bude trebalo.

– Gotovo godinu dana Ukrajina pruža herojski otpor – rekao je Šolc i kazao da duguju poštovanje ukrajinskom narodu.

Istakao je i da to što će Zelenski prisustvovati u četvrtak na evropskom samitu jak signal i znak evropske solidarnosti. Poručio je da je EU u potpunosti uz Ukrajinu u odbrani njenog teritorijalnog integriteta.

BONUS VIDEO: NAJUBOJITIJI BROD NA SVETU – Zaplovila fregata “Admiral Gorškov” naoružana “Cirkon” projektilima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst