EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Rat u Ukrajini – 545. dan.  Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da će Grčka učestvovati u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16. Danska je poručila da će Kijev moći da koristi holandske i njihove lovce jedino na ukrajinskoj teritoriji. Sa druge strane, kopnene snage Irana i Rusije jačaju vojnu saradnju, prenosi RTS.

Teške borbe vode se u Harkovskoj oblasti, saopštili su ukrajinski zvaničnici, i istakli da je nastavljena evakuacija stanovištva oko grada Kupjansk u toj oblasti na severu zemlje.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u Atini izjavio je da će Grčka učestvovati u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16, dok je grčki premijer Kirijakos Micotakis poručio da Rusija mora da bude kažnjena zbog ratnih zločina u Ukrajini.

Danski ministar odbrane Jakob Eleman-Jensen, istovremeno, naveo je da Kijev može da koristi danske i holandske borbene avione F-16 jedino na ukrajinskoj teritoriji. 

Sa druge strane, ruski ambasador u Danskoj Vladimir Barbin odgovorio je da će obećane isporuke lovaca Ukrajini dovesti do eskalacije sukoba.

Za to vreme, kopnene snage Irana i Rusije dogovorile su jačanje vojne saradnje i realizaciju projekata koje će unaprediti borbenu gotovost dve zemlje.

Zapadne zemlje u više navrata optužile su Iran da prodaje Rusiji dronove za upotrebu protiv Ukrajine, što Teheran poriče.

Originalni tekst