VLADIMIR Zelenski je prvi put rekao da bi mirovni pregovori između Moskve i Kijeva mogli da počnu i bez vraćanja Ukrajine na granice iz 1991. godine. Sada govori o granicama Ukrajine iz 2022. godine.

ЗЕЛЕНСКИ БИ ДА ПРЕГОВАРА СА ПУТИНОМ? Само да добијемо ракете АТАЦМС и Русија изгуби у рату

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Kijev je ranije izjavio da je početak mirovnih pregovora nemoguć sve dok ruske trupe ne napuste teritoriju Ukrajine u granicama iz 1991. godine.

U intervjuu za Si-Bi-Es njuz, Zelenski je rekao da bi Rusija bila „spremna za dijalog“ ako bi Ukrajina stigla do granica 2022. pre početka specijalne vojne operacije.

-Nećemo morati da deokupiramo sve naše teritorije isključivo vojnim putem. Siguran sam: kada on (ruski predsednik Vladimir Putin) izgubi ono što je zauzeo, počev od 2022. godine, on će… biti spreman za dijalog, Zelenski rekao.

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad poziva Rusiju na pregovore, za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

Ranije je Kremlj saopštio da sada ne postoje preduslovi da situacija u Ukrajini pređe u miroljubivi pravac, za Rusiju je apsolutni prioritet postizanje ciljeva specijalne operacije, a to je trenutno moguće samo vojnim putem. Kako je Kremlj naveo, situacija u Ukrajini može da ide na miran kurs, pod uslovom da se uzme u obzir de fakto situacija i nove realnosti; svi zahtevi Moskve su poznati.

Ukrajini su potrebne rakete ATACMS za udare na Krim

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozvao SAD da obezbede Ukrajini rakete ATACMS za napad na aerodrome i avione na, kako je naveo, privremeno okupiranom Krimu.

-Kada Rusija ima rakete, a mi nemamo, oni raketama napadaju sve – gasnu i energetsku infrastrukturu, energiju, škole, fabrike, civilne zgrade. ATACMS je odgovor, rekao je ukrajinski predsednik u intervjuu za Vašington post, prenosi Ukrinform.

Zelenski je naglasio da su rakete dugog dometa Ukrajini potrebne ne za napad na teritoriju Rusije, već za udare na aerodrome na Krimu.

-Kada Rusija sazna da možemo da uništimo ove avione, oni neće napasti sa Krima. To je kao sa mornaricom. Izgurali smo ih iz naših teritorijalnih voda. Sada ćemo ih potisnuti sa krimskih aerodroma, rekao je predsednik.

On je podsetio da je u februaru u Minhenu predstavio mapu ciljeva za ATACMS.

-Pokazao sam im vojne platforme kao što su aerodromi, sistemi protivvazdušne odbrane i drugi objekti, dodao je on.

Na pitanje da li smatra da je američki predsednik Džozef Bajden previše oprezan u snabdevanju oružjem, za šta ga njegovi protivnici ponekad optužuju, ukrajinski lider je odgovorio da je američki predsednik „oprezan u vezi sa nuklearnim udarom Ruske Federacije”.

Zelenski je izrazio uverenje da razvoj događaja u Ukrajini zavisi od odluke Kongresa SAD o daljoj podršci Kijevu i poručio da je za potrebno više naoružanja Oružanim snagama Ukrajine da bi se savladao neprijatelj.

-Izgubili smo pola godine dok se Kongres svađao. Ne možemo više gubiti vreme. Ukrajina ne može biti politički spor između strana, istakao je on.

Takođe je naveo da kritičari pomoći u Kongresu ne razumeju ulog u ovom ratu.

-Ako Ukrajina padne, ruski predsednik Vladimir Putin će podeliti svet na prijatelje i neprijatelje Rusije, zaključio je Zelenski.

(ria.ru/tanjug)

BONUS VIDEO – ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst