Zdravković: Bežanijska kosa ponovo u kovid sistemu

Direktorka Kličničko-bolničkog centra Bežanijska kosa Marija Zdravković rekla je da je ta bolnica od jutros potpuno u kovid sistemu i da ima oko 250 postelja za pacijente sa koronavirusom, a da je već primljeno dvoje vitalno ugroženih.

KBC Bežanijska kosa pretvoren je u kovid bolnicu, koronavirus Foto: Srđan Ilić
KBC Bežanijska kosa pretvoren je u kovid bolnicu, koronavirus Foto: Srđan Ilić

Ona je za RTS rekla da je od 250 postelja za kovid pacijente, 10 odsto u intezivnoj nezi, najvišem nivou šok jedinice i da veruje da će to biti dovoljno za zbrinjavanje najtežih pacijenata.

Prema njenim rečima šestina pacijenata primljena je sa urgentnim stanjima zbog post kovid komplikacija.

„Kovid infekcija ostavlja produženo stanje ne samo hroničnog umora nego i posledice na kardiovaskularni sistem, pluća i pravi druge probleme“, upozorila je Marković i pozvala građane da se vakcinišu.

Prema poslednjim podacima, broj zaraženih na dnevnom nivou juče je bio manji u odnosu na ostale dane prošle nedelje, ali je procenat inficiranih od ukupnog broja testiranih i dalje visok.

Registrovane su 4.232 osobe, od testiranih 12.442, što je više od jedne trećine, dok su od posledica infekcije preminula 34 obolela.

Ukupno je hospitalizovan 5.531 pacijent, a na respiratorima se nalazi njih 235.

Iako medicinski deo Kriznog štaba nedeljama upozorava na alarmantnu epidemiološku situaciju zbog porasta broja obolelih i hospitalizovanih, Vlada Srbije je juče ublažila mere uvedene u borbi protiv koronavirusa, pa tako zatvoreni ostaju samo ugostiteljski objekti i tržni centri, dok uslužne delatnosti, prehrambene prodavnice, bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke mogu da rade uz poštovanje strogih epidemioloških mera.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article