Zbog zloupotrebe službenog položaja prvostepeno osuđeni bivši direktori Galenike i Velefarma

Viši sud u Beogradu prvostepeno je osudio nekadašnjeg generalnog direktora Galenike Nenada Ognjenovića zbog krivičnog dela zloupotreba položaja na šest godina zatvora. Zbog istog krivičnog dela, a na kaznu zatvora od tri godine, osuđen je i i bivši generalni direktor Velefarma Dragoljub Vučićević.

Sud, presuda, ilustracija / Foto: Insajder
Sud, presuda, ilustracija / Foto: Insajder

Obojici se u kaznu uračunava vreme koje su prethodno proveli lišeni slobode – Ognjenoviću od 18.5.2013. godine do 5.6.2014. godine, a Vučićeviću od 20.11.2013. godine do 18.11.2014. godine.

Sud je optuženom Nenadu Ognjenoviću izrekao meru bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti i to svih dužnosti vezanih za raspolaganje, korišćenje, upravljanje, rukovođenje i čuvanje javne svojine, u državnim organima, ustanovama Republike Srbije i javnim preduzećima i privrednim društvima u vlasništvu Republike Srbije u trajanju od pet godina.

"Optuženi Nenad Ognjenović i Dragoljub Vučićević obavezani su da oštećenoj – Republici Srbiji na ime naknade štete solidarno plate iznos od 539.080.354,50 dinara, s tim što se iznos solidarne obaveze optuženog Dragoljuba Vučićevića ograničava na iznos od 434.506.745,00 dinara, u roku od 6 meseci od dana pravnosnažnosti presude pod pretnjom prinudnog izvršenja", navodi se u saopštenju.

Takođe, kako se dodaje, prema okrivljenom Draganu Pavloviću odbija se tužba da je izvršio krivično delo pranje novca.

"Presuda je javno objavljena i ukratko obrazložena, a optuženi poučeni o pravu na žalbu. Na zahtev zamenika tužioca za organizovani kriminal i branilaca optuženih, sud je doneo rešenje da se rok za izjavljivanje žalbe na presudu produžava za 15 dana, te ukupno iznosi 30 dana od prijema pismenog otpravka presude", navodi Viši sud.

Ognjenović i Vučićević su osuđeni jer su od 2008. do 31. decembra 2009. godine "iskorišćavanjem svojih ovlašćenja" oštetili Galeniku za oko 5,2 miliona evra, a firmi "Pharmatrade" sa Maršalskih ostrva pribavili protiv pravno imovinsku korist od oko 4,9 miliona evra.
Ognjenović je bio optužen i za višemilionske zloupotrebe prilikom nabavke umetničkih dela od radnje "Pavlović" u vlasništvu Dragana Pavlovića i privrednog društva "Livnica Jeremić", čiji je vlasnik bio Miodrag Jeremić koji je umro tokom postupka.
Po toj tački optužnice, Ognjenović je kupovao skulpture i ploče za spomenike po višim cenama od tržišnih, čime je oštetio Galeniku za više od 140 miliona dinara.

Rasprodaja pod zavetom ćutanja

Galenika – fabrika lekova koja je decenijama bila strateški važna za državu – na kraju je 2017. godine prodata kao propala i prezadužena kompanija. Država je odredila početnu cena za Galeniku ispod svake cene.

Od demokratskih promena 2000. do 2004. na čelu Galenike smenila su se trojica direktora. Od 2005. do 2008. godine Galenikom, na predlog Vlade DSS-a, rukovodi Aleksandar Pravdić, a kompanija uprkos različitim problemima posluje stabilno. U tom periodu privatizacija se pominje samo u medijima kao plan države u budućnosti. U vreme odlaska Pravdića 2008. na računima "Galenike" je bilo nešto više od 32 miliona evra.

Nakon izbora 2008. godine i formiranja Vlade DS-a i SPS-a na mesto direktora Galenike imenovan je Nenad Ognjenović na predlog SPS-a, a na čelo Upravnog odbora Dejan Backović, direktor SPS-a.

Već te godine predstavnici države najavljuju privatizaciju, uveravaju javnost da će to biti najveći prihod od privatizacije za državu, a u predizbornom obećanju građanima da će od privatizacije dobiti po hiljadu evra Mlađan Dinkić je računao i na prihod od prodaje Galenike. Od privatizacije se međutim odustaje 2009., a Dinkić saopštava da Vlada neće prihvatiti ni jednu ponudu manju od 200 miliona evra za državni paket akcija.

U godinama koje su usledile Galenika je služila kao primer za političke obračune.

Izvor: Insajder, Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article