Zbog proceduralnih razloga prekinuto pripremno ročište u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

Novo pripremno ročište u slučaju ubistva Olivera Ivanovića prekinuto je danas iz proceduralnih razloga u vezi sa promenom branioca jednog od optuženih, a nastavak je zakazan za 11. decembar.

BETAPHOTO/SLAVICA RADULOVIC/MO: Spomen ploča na mestu na kom je 16. januara ubijen Oliver Ivanović
Foto: BETAPHOTO/SLAVICA RADULOVIC/MO / Spomen ploča na mestu na kom je 16. januara ubijen Oliver Ivanović

Kako je preneo portal KoSSev, optuženi za ubistvo Olivera Ivanovića nisu dobili ni novu, treću optužnicu na srpskom jeziku, ali su se bez obzira na to tokom današnjeg pretresa izjasnili da se sa ročištem nastavi i da im se optužnica pročita na albanskom jeziku.

U posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini danas je održan ponovni pretres po novoj, trećoj optužnici, koju je Specijalno tužilaštvo podnelo 11. novembra, a advokati odbrane su je ocenili isto kao i prethodne – neutemeljenom, nepotpunom i nepotkrepljenom.

Zasedanju su prisustvovali samo okrivljeni i mediji, dok članovi porodica optuženih, kao ni Olivera Ivanovića, nisu bili prisutni.

Odlukom Apelacionog suda u Prištini, u septembru mesecu predmet ubistva Olivera Ivanovića vraćen je na početak. Žalba odbrane optuženih je usvojena, nakon čega je tužilaštvu vraćena optužnica na uređenje.

U prethodnom postupku održano je samo jedno ročište, 11. februara, nakon što je prvo zakazano 30. decembra odloženo, jer je tadašnji tužilac Sulj Hodža, koji je u međuvremenu penzionisan, dostavio novu, izmenjenu optužnicu, kada su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Ni ova optužnica nije bila prevedena na srpski, dok je zatim odbrana zatražila prevod na maternji jezik optuženih.

Drugo pripremno ročište osumnjičenima za umešanost u ubistvo lidera Građanske inicijative SDP, koje je trebalo da se održi 16. marta, međutim, odloženo je zbog pandemije koronavirusa.

U procesu koji vodi kosovsko Specijalno tužilaštvo pred Opštim sudom u Prištini, optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Rade Basara. Kao vođe kriminalne grupe optuženi su Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.

Lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, ispred sedišta stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Ni Beograd niti Priština nisu otkrili ko je ubio Olivera Ivanovića. Beograd optužuje Albance, Priština – Srbe. Predistražni postupak u Srbiji i dalje traje dok je tužilaštvo u Prištini podiglo optužnicu.

Izvor: Kossev, Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article