JEDANAEST kineskih aviona prešlo je u jutros liniju na sredini Tajvanskog moreuza, nezvaničnu barijeru između dve strane, saopšteno je iz tajvanskog Ministarstva odbrane.

ЗБОГ ПОСЕТЕ АМЕРИЧКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ? Кинески авиони прешли границу на средини Тајванског мореуза

Foto vikipedija / Alert5

Iz Ministarstva je precizirano da su jutros poslije 8.00 časova 24 kineska ratna aviona, uključujući borbene avione i bombardere, primećena u blizini Tajvana, te da se “zajedničkoj patroli za borbenu spremnost” pridružilo i pet kineskih ratnih brodova.

Tajvan je poslao avione i brodove kao upozorenje na kineske aktivnosti, dok su ih raketni sistemi nadgledali, navodi Ministarstvo.

Visoki tajvanski bezbednosni zvaničnik rekao je Rojtersu da su današnje kineske aktivnosti verovatno reakcija na posetu Tajpeju koju je obavila delegacija američkog Kongresa na čelu sa predsjednikom Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma Majkom Rodžersom.

Kina, koja smatra Tajvan delom svoje teritorije, u aprilu je organizovala vježbe oko ostrva nezadovoljna zbog sastanka predsednika Cai Ing Vena sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Kevinom Mekartijem.

Tajvanske vlasti snažno se protive tvrdnjama Pekinga o kineskom suverenitetu i najavljuje da će se braniti ako Kina napadne ostrvo.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst