Zbog poplava vanredna situacija na teritoriji pet gradova i 18 opština

Pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP-a Srbije evakuisali su 93 osobe iz područja poplavljenih prethodnih dana usled obilnih kišnih padavina, izlivanja bujičnih vodotokova i problema u vodosnabdevanju. Vanredna situacija je na snazi na teritoriji pet gradova i 18 opština, rečeno je danas na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije.

Spašavanje građana iz poplava / Foto: MUP
Spašavanje građana iz poplava / Foto: MUP

Republički štab za vanredne situacije na vanrednoj sednici analizirao je aktivnosti i mere koje su preduzete na sanaciji posledica nepogoda koje su zadesile određene delove Srbije usled snežnih padavina i porasta vodotokova na rekama, nako čega je naloženo štabovima za vanredne situacije lokalnih samuoprava, ali i svim subjektima koji su od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje, da nastave da prate stanje na terenu i preventivno deluju u cilju zaštite stanovništva i materijalnih dobara, saopštio je MUP.

Načelnik štaba Luka Čaušić naveo je da su vatrogasci bili angažovani na 141 vanrednom događaju, od kojih se 108 odnosilo na crpljenje vode.

"Izvršena je evakauacija 93 osobe iz objekata koji su poplavljeni nakon izlivanja bujičnih vodotokova. Na intervencijama je bilo angažovano više od 350 vatrogasaca-spasilaca, 174 vatrogasna vozila, 15 spasilačkih čamaca i 113 vatrogasnih pumpi", naveo je Čaušić, a preneo MUP.

Dodao je da su padavine izazvale probleme u snadbevanju potrošača električnom energijom, zbog čega je Sektor za vanredne situacije, na zahtev opštinskih štabova, ustupio na korišćenje 41 agregat za pomoć stanovništvu koje je ostalo bez struje u Zaječaru, Prokuplju, Kuršumliji, Leskovcu i Medveđi.

Sednici Republičkog štaba za vanredne situacije predsedavao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Prisustvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministarka privrede Anđelka Atanasković, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article